Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
31. ledna 2022 18:43
Čas čtení 1:19
Vojtěch Vanda

Istanbulská úmluva odsuzující násilí na ženách nebude v Česku zatím ratifikována. Ministr Blažek požádal o odklad

Istanbulská úmluva odsuzující násilí na ženách nebude v Česku zatím ratifikována. Ministr Blažek požádal o odklad
Zdroj: Pexels/Rodnae Productions/volně k užití
POLITIKA SEXUÁLNÍ NÁSILÍ
Uložit Uložené

Takzvaná Istanbulská smlouva, která se vymezuje proti domácímu násilí, znásilnění, mrzačení genitálií žen nebude v Česku podle zjištění Deníku N ratifikována. Údajně kvůli „potřebě politických debat“.

Istanbulská úmluva, která odsuzuje domácí násilí, znásilnění, takzvané zločiny ze cti nebo mrzačení genitálií, nebude v Česku letos ratifikována, přestože se měla dostat k projednání Fialově vládě v polovině roku. Podle zjištění Deníku N požádal ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) o roční odklad z důvodu „potřeby politických debat“. 

Doporučeno
„Mrška, kouše,“ vyslechla si Dominika, když ji znásilňovali dva muži. Nový dokument popisuje svědectví tří obětí sexuálního násilí „Mrška, kouše,“ vyslechla si Dominika, když ji znásilňovali dva muži. Nový dokument popisuje svědectví tří obětí sexuálního násilí 22. listopadu 2021 17:00

Česká republika podepsala Istanbulskou úmluvu, která se komplexně zabývá tématem násilí na ženách, respektive genderově podmíněným násilím, přijala Rada Evropy již v roce 2011. Česká republika ji jako 41. země podepsala až po pěti letech, v květnu roku 2016. Dle iniciativy nadace OSF Dejme ženám šanci měla být původně ratifikována v polovině roku 2018, dosud tak však nestalo.

ratifikace – závazné potvrzení platnosti zvláště důležitého dokumentu, typicky mezinárodní smlouvy

Vláda Andreje Babiše (ANO) nejprve hovořila o tom, že dokument ratifikovat chce, nicméně se s tím dlouho otálelo, až se pro jeho údajnou „zbytečnost“ odložil. Podle informací Deníku N má vláda Petra Fialy (ODS) k tomuto tématu také vlažný přístup, přičemž několik poslanců uznává, že by její ratifikování mohlo vyvolat rozkol ve vládní koalici.

Dle kritiků, mezi nimiž jsou zejména konzervativně smýšlející nebo katolická církev, přinese závazné potvrzení úmluvy větší rozkol mezi muži i ženami. Její zastánci zase tvrdí, že by ratifikování dokumentu jasně stanovilo postoj Česka proti násilí na ženách a zároveň by pomohlo vylepšit dostupnost pomoci obětem. 

Nulová tolerance páchání násilí na ženách

Co tedy přesně úmluva přináší? „Úmluva směřuje k nulové toleranci násilí páchaného na ženách. Smyslem úmluvy je prevence tohoto násilí, ochrana jeho obětí a stíhání pachatelů,“ uvádí zástupci Dejme ženám šanci.

Doporučeno
Zůstala bych raději uvězněná v lese s medvědem, nebo s mužem? Většina žen má jasno, s medvědem Zůstala bych raději uvězněná v lese s medvědem, nebo s mužem? Většina žen má jasno, s medvědem 3. května 2024 14:00

„Úmluva se v podstatě snaží o určitou změnu společnosti, o posun ve veřejném myšlení, které by mělo formy násilí páchaného na ženách odsuzovat a dále jej netolerovat. Cílem je tedy podpořit faktickou rovnost mezi pohlavími, úmluva také vyzývá muže a chlapce ke změně jejich postojů a smýšlení,“ dodává.

K její ratifikaci je potřeba, aby ji schválila Sněmovna, Senát a nakonec ji podepsal prezident. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se ale rozhodl požádat o odklad ratifikace až na leden 2023. 

Domů
Sdílet
Diskuse