Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. února 2022 10:15
Čas čtení 1:20
Radim Šlechta

ČNB zvýšila úrokovou sazbu na 4,5 %. Je nejvyšší za posledních dvacet let

ČNB zvýšila úrokovou sazbu na 4,5 %. Je nejvyšší za posledních dvacet let
Zdroj: ČNB
NEWS
Uložit Uložené

Základní úroková sazba se zvedne na 4,5 %. Dnes to oznámila Česká národní banka. Inflace se bude pohybovat okolo 8,5 %.

Česká národní banka znovu zvedla úrokovou sazbu. Snaží se tak bojovat proti inflaci. Dvoutýdenní repo sazba bude nastavena na 4,5 %, což představuje nejvyšší míru od roku 2002. Zvýšila také diskontní sazby sazby na 3,5 % a lombardní sazby na 5,5 %. Pro rozhodnutí hlasovalo 5 členů. Česká národní banka o tom informovala na svých stránkách. 

„Rozhodnutí se opírá o současnou makroekonomickou prognózu. Česká národní banka tak nadále reaguje na souběh silných cenových tlaků tuzemské i zahraniční ekonomiky, které se postupně promítá do tuzemské inflace,“ oznámil guvernér ČNB Jiří Rusnok na tiskové konferenci. Podle něj by takové navýšení mělo pomoci k opětovnému přiblížení cíli 2% inflace.

Lombardní sazba představuje sazbu, za kterou si banky mohou od ČNB půjčovat peníze proti cenným papírům. Na diskontní sazbu se vedle toho vážou například penále za nesplacené dluhy. 
Domů
Sdílet
Diskuse