Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. února 2022 14:26
Čas čtení 1:28
Radim Šlechta

S kým má Česko nejlepší vztahy? Podle výzkumu veřejného mínění vyhrává Slovensko, vadí nám Čína a Rusko

S kým má Česko nejlepší vztahy? Podle výzkumu veřejného mínění vyhrává Slovensko, vadí nám Čína a Rusko
Zdroj: TASR/Martin Baumann
NEWS SLOVENSKO
Uložit Uložené

Nový průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění ukázal, jak Češi hodnotí vztahy s ostatními zeměmi.

Ze zahraničních zemí má Česko podle průzkumu veřejného mínění nejlepší vztahy právě se Slovenskem. Dobré vztahy mezi oběma zeměmi vnímá 94 % Čechů a Češek. Na druhém místě se umístilo Rakousko, u kterého kladné vztahy vnímá 91 % dotázaných. Oproti minulosti si naopak pohoršilo Polsko a jako negativní vnímali dotázaní lidé vztahy s Ruskem nebo Čínou. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění.

Autoři výzkumu položili účastníkům otázku: „Jaké jsou podle Vás současné vztahy České republiky se zeměmi, které Vám přečtu? a), Maďarsko, b) Německo, c) Polsko, d) Rakousko, e) Slovensko, f) Spojené státy americké, g) Francie, h) Velká Británie, i) Rusko, j) Čína, k) Izrael, o) Ukrajina, q) Turecko?“ Na tu měli respondenti možnost odpovědět v čtyřmi způsoby: velmi dobré, spíše dobré, spíše špatné, velmi špatné.

Domů
Sdílet
Diskuse