Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. února 2022 8:39
Čas čtení 1:21
Ondřej Jarůšek

KORONAVIRUS: V Česku přibylo přes 28 tisíc nově nakažených, zhruba o 18 tisíc méně než před týdnem

KORONAVIRUS: V Česku přibylo přes 28 tisíc nově nakažených, zhruba o 18 tisíc méně než před týdnem
Zdroj: TASR/Dano Veselský
NEWS DENNÍ NÁRŮST NAKAŽENÝCH KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Shrnujeme nové údaje o pandemii.

Během pátku bylo v České republice potvrzeno celkem 33 808 případů koronaviru. Z toho se 28 658 lidí nakazilo nově a u 5 150 osob byla prokázána reinfekce. Provedeno bylo přes 95 tisíc PCR a více než 23 tisíc antigenních testů. Počet nově nakažených je zatím nejnižší tento týden a o zhruba 18 600 nižší, než tomu bylo minulý pátek. Vyplývá to z dat Ministerstva zdravotnictví.

Celorepublikové incidenční číslo, které značí počet nakažených na 100 tisíc obyvatel, k dnešnímu dni kleslo na hodnotu 2 230. Z tohoto pohledu je dle Ministerstva zdravotnictví situace nejvážnější na Mladoboleslavsku (incidence 2984), v okrese Plzeň-jih (2925) a na Berounsku (2719)

Doporučeno
Dojde k válce na Ukrajině? Co Putin chce, nevíme jistě, uvádí odborník. NATO zaujímá k Ukrajině postoj chytré horákyně (Rozhovor) Dojde k válce na Ukrajině? Co Putin chce, nevíme jistě, uvádí odborník. NATO zaujímá k Ukrajině postoj chytré horákyně (Rozhovor) 5. února 2022 7:00

Zástupci Chytré karantény na Twitteru uvedli, že testování ve školách z 31. ledna prokázalo významný nárůst rozšíření varianty omikron v Česku. „Bylo odhaleno celkem 13 595 pozitivních případů konfirmovaných metodou PCR u žáků a 1818 u pedagogů a zaměstnanců škol,“ uvádí Twitter Chytré karantény. Bližší informace sdělilo Ministerstvo zdravotnictví na svých stránkách.

V posledních dnech se kromě počtu nově nakažených zvýšil také počet hospitalizovaných osob. Aktuálně je dle Ministerstva zdravotnictví v nemocnicích 3120 osob s covidem-19, což je zhruba dvojnásobně více než před dvěma týdny. Na druhou stranu však počet osob ve vážném stavu zůstává přibližně stejný, na jednotkách intenzivní péče v současnosti leží 202 osob. Celkově má pandemie v Česku na svědomí 37 410 životů.

Odborníci se shodují, že před vážným průběhem nemoci nejlépe chrání očkování. To má v České republice ukončeno více než 6,8 milionu lidí a více než 3,8 osob již obdrželo i posilující dávku. Tento týden se navíc spustila předběžná registrace k očkování novou vakcínou Novavax, která by mohla oslovit i ty, kteří doteď očkování odmítali. Více si o této vakcíně můžeš přečíst v našem článku.

Doporučeno
Začala registrace k očkování vakcínou od Novavaxu. Ta by měla oslovit i odmítače očkování Začala registrace k očkování vakcínou od Novavaxu. Ta by měla oslovit i odmítače očkování 1. února 2022 8:25
Domů
Sdílet
Diskuse