Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. února 2022 13:18
Čas čtení 1:07
Ondřej Jarůšek

Petr Fiala k napětí na ukrajinsko-ruských hranicích: Česká vláda je připravena na všechny scénáře

Petr Fiala k napětí na ukrajinsko-ruských hranicích: Česká vláda je připravena na všechny scénáře
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA
NEWS PETR FIALA
Uložit Uložené

Předseda vlády vyzval k mírovému a diplomatickému řešení situace na ukrajinsko-ruských hranicích.

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že jeho kabinet je připraven na jakýkoliv další vývoj situace na ukrajinsko-ruských hranicích, kde stále panuje napětí a ve vzduchu visí hrozba vpádu ruských vojsk do sousední země. Rusko tento záměr odmítá, u hranic však už údajně nashromáždilo asi 150 tisíc vojáků.

Doporučeno
Joe Biden: Jsem přesvědčen, že Rusko zaútočí na Ukrajinu Joe Biden: Jsem přesvědčen, že Rusko zaútočí na Ukrajinu 19. února 2022 8:23

„Chtěl bych vás ujistit, že naše vláda je na tuto situaci připravena, že ji dokážeme společně zvládnout. Jsme připraveni na všechny scénáře, ať už dojde třeba k přerušení energií nebo by nastala nějaká uprchlická vlna,“ řekl v sobotu k napjaté situaci premiér Fiala.

Podle předsedy vlády by všechny strany měly usilovat o to, aby se napětí řešilo mírovou a diplomatickou cestou. „Ale zároveň zdůrazňujeme, že je potřeba, abychom byli jednotní a pevní v principiálních věcech, jinak neuspějeme,“ dodal Fiala.

Rusko tvrdí, že část vojáků z pohraničí v posledních dnech již stáhla, americký prezident Joe Biden však prohlásil, že je přesvědčen, že se Putin chystá vydat rozkaz k útoku. Podle Bidena se však eskalaci napětí dá stále zabránit. Rusko má podle něj dvě možnosti. Tou první je válka, která povede k lidskému utrpení, a tou druhou je diplomatické řešení, které zaručí bezpečnou budoucnost pro všechny.

Domů
Sdílet
Diskuse