Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
20. února 2022 11:11
Čas čtení 1:48
Tímea Krauszová TASR

Boris Johnson: Rusko plánuje největší válku v Evropě od roku 1945

Boris Johnson: Rusko plánuje největší válku v Evropě od roku 1945
Zdroj: TASR/AP
NEWS BORIS JOHNSON RUSKO UKRAJINA
Uložit Uložené

Podle Johnsona chce Rusko spustit invazi na ukrajinské hlavní město Kyjev, cílem je město obklíčit.

Britský premiér Boris Johnson tvrdí, že podle důkazů, které získala britská tajná služba, Rusko plánuje největší válečný konflikt v Evropě od roku 1945. Řekl to v rozhovoru pro BBC. „Vše naznačuje tomu, že plán již v jistém významu spustili.“

Podle Johnsona chce Rusko spustit invazi na ukrajinské hlavní město Kyjev, cílem je město obklíčit. Důvodem, proč o těchto tajných plánech hovoří, je jeho snaha vysvětlit lidem, jaké ztráty na lidských životech by taková operace měla. S médii se spojil z Mnichova, kde se momentálně koná bezpečnostní konference světových lídrů.

Doporučeno
Joe Biden: Jsem přesvědčen, že Rusko zaútočí na Ukrajinu Joe Biden: Jsem přesvědčen, že Rusko zaútočí na Ukrajinu 19. února 2022 8:23

USA a Británie hrozí sankcemi

Podle Johnsona je ruský plán již v pohybu, přičemž napětí v regionu Donbas označil za „předehru k větší akci“. Z pohledu rozsahu útoku by šlo o rozpoutání největší války od dob druhé světové války v Evropě, říká britský premiér. „Nedíváme se jen na invazi přes východ a přes Donbas. Podle zpráv tajných služeb ji vidíme přicházet dolů ze severu, z Běloruska až na samotný Kyjev, jak to vysvětlil i Joe Biden.“

Johnson zdůraznil, že lidé musí pochopit, jak brutální cenu na lidském životě by si takový konflikt vyžádal. A to nejen na ukrajinské, ale také na ruské straně. To, že útok ze strany Ruska očekává také americký prezident Joe Biden, potvrdil včera. O svém přesvědčení informoval média v sobotu na tiskové konferenci po telefonátu s několika lídry evropských zemí. Za jeden z možných cílů také označil Kyjev.

Spojené státy i Velká Británie hrozí Rusku vysokými sankcemi v případě, že ke konfliktu dojde, píše BBC. Boris Johnson říká, že by se zakázalo ruským firmám obchodovat v librách a dolarech, což by je podle jeho slov „tvrdě zasáhlo“.

Doporučeno
Petr Fiala k napětí na ukrajinsko-ruských hranicích: Česká vláda je připravena na všechny scénáře Petr Fiala k napětí na ukrajinsko-ruských hranicích: Česká vláda je připravena na všechny scénáře 19. února 2022 13:18

O Ukrajině se šíří zmanipulované informace

Evropská unie vyjádřila v sobotu znepokojení nad zintenzivněním úsilí o manipulaci s informacemi, které by mohly posloužit jako záminky k ospravedlnění vojenské eskalace na Ukrajině.

Toto varování šéfa evropské diplomacie Josepa Borrella přišlo v době, kdy ruská státní média zveřejnila neověřitelné zprávy o ostřelování a dalších incidentech na východě Ukrajiny – v regionu Donbas, který ovládají proruské síly.

Ruská média v těchto zprávách také obviňují Kyjev, že plánuje útok na povstaleckou enklávu vytvořenou na území Doněcké a Luhanské oblasti. Agentura AFP připomněla, že členské státy EU a Spojené státy jsou přesvědčeny, že Moskva hledá záminku k útoku na Ukrajinu využíváním násilných incidentů na místě a šířením nepravdivých informací prostřednictvím spřízněných agentur a médií.

Americký prezident potvrdil, že Moskva vede v rámci konfliktu dezinformační kampaň, jejímž cílem je obvinit z případné eskalace ukrajinskou stranu. „Tvrzení se prostě nedají podložit žádnými důkazy a je v rozporu s logikou věřit tomu, že Ukrajinci by si vybrali právě tento čas, kdy je na jejich hranicích rozmístěno více než 150 tisíc ruských vojáků, na eskalaci léta trvajícího konfliktu,“ řekl k těmto pokusům Biden.

Domů
Sdílet
Diskuse