Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
23. února 2022 17:36
Čas čtení 1:57
Vojtěch Vanda

Polský i litevský prezident podporují, aby byl Ukrajině udělen status kandidátské země do Evropské unie

Polský i litevský prezident podporují, aby byl Ukrajině udělen status kandidátské země do Evropské unie
Zdroj: TASR/AP
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ LITVA POLSKO RUSKO UKRAJINA
Uložit Uložené

Informace vyplynula z prohlášení, které se objevilo na stránkách Prezidentské kanceláře Ukrajiny.

Polský prezident Andrzej Duda a litevský prezident Gitanas Nausėda uvedli v prohlášení, že podporují, aby byl Ukrajině udělen status kandidátské země Evropské unie. Sdělení je uvedeno v dokumentu, který sdílela Prezidentská kancelář Ukrajiny v úterý odpoledne. Oba státníci se momentálně nachází v Kyjevě, kam přiletěli podpořit Ukrajinu a jejího prezidenta Volodymyra Zelenského.

Doporučeno
Ukrajinská vláda plánuje vyhlásit výjimečný stav. V zemi bude platit zákaz nočního vycházení a další omezení pohybu Ukrajinská vláda plánuje vyhlásit výjimečný stav. V zemi bude platit zákaz nočního vycházení a další omezení pohybu 23. února 2022 14:00

Společné prohlášení historicky vzájemně provázaných států souvisí s uznáním nezávislosti separatistických republik na východě Ukrajiny Ruskou federací. Všichni tři státníci tuto akci razantně odmítli. 

„Tento nevyprovokovaný agresivní krok Ruska představuje další nehorázné porušení základních norem a principů mezinárodního práva, včetně Charty OSN, jakožto i bezpečnostních záruk poskytnutých Ukrajině v rámci Budapešťského memoranda z roku 1994,“ je uvedeno v dokumentu.

Domů
Sdílet
Diskuse