Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. března 2022 15:39
Čas čtení 0:54
Radim Šlechta

Vláda pravděpodobně vyhlásí nouzový stav kvůli Ukrajině

Vláda pravděpodobně vyhlásí nouzový stav kvůli Ukrajině
Zdroj: REFRESHER/ Radim Šlechta
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Česko kvůli válce na Ukrajině možná čeká nouzový stav. Státu i krajům by měl pomoci efektivněji pomáhat uprchlíkům.

Vláda bude kvůli efektivnější pomoci Ukrajině pravděpodobně muset vyhlásit nouzový stav. Na Twitteru o tom informoval ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Oproti nouzovému stavu, který v České republice byl během vln koronavirové pandemie, se podle Rakušana jeho aktuální podoba nedotkne běžných lidských životů.

„Nouzový stav umožní krajům efektivně zapojit všechny lidské i materiální zdroje, které mají zrychlit proces registrace uprchlíků a zkrátit tak čas, který tito lidé tráví v Krajských asistenčních centrech,“ napsal Rakušan. O tom, kdy bude tento krok nezbytný podle něj rozhodne vláda.

Běžných životů se nouzový stav nedotkne

Sousloví „nouzový stav“ kvůli jeho podobě během koronavirové pandemie vyvolává v části společnosti spíše negativní konotace. Podle Rakušana by se ale jeho nová podoba neměla dotknout běžných životů lidí. Připomněl, že vláda nebude omezovat pohyb osob, vzdělávání, zdravotnictví ani jiné služby.

„Vládě a krajům by ale pomohl účinněji a rychleji pomáhat uprchlíkům z Ukrajiny, jejichž tíživou situaci můžeme dennodenně sledovat v médiích či na vlastní oči,“ píše Rakušan. „Věřím, že ačkoliv sousloví 'nouzový stav' vyvolávalo v uplynulých týdnech a měsících řadu emocí, veřejnost by toto rozhodnutí pochopila a přijala,“ uzavřel ministr vnitra.

Domů
Sdílet
Diskuse