Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
11. března 2022 17:00
Čas čtení 1:03
Ilona Hobzová

Rusko zakáže Instagram. Společnost Meta je prý „extremistická“

Rusko zakáže Instagram. Společnost Meta je prý „extremistická“
Zdroj: Unsplash/Solen Feyissa/volně k užití
NEWS INSTAGRAM VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Oznámil to ruský cenzurní úřad Roskomnadzor.

Rusko zablokuje přístup k sociální síti Instagram. Informaci zveřejnil tamní cenzurní úřad  Roskomnadzor. Uvedl, že tak vyhoví žádostí ruské prokuratury. Stalo se tak poté, co společnost Meta, pod kterou patří Facebook a Instagram, uvedla, že nebude mazat příspěvky vyzývající k násilí vůči ruským okupantům a Vladimiru Putinovi. Informuje o tom stanice BBC.

Doporučeno
Facebook a Instagram údajně povolí příspěvky, které vyzývají k násilí proti ruským okupantům a Putinovi Facebook a Instagram údajně povolí příspěvky, které vyzývají k násilí proti ruským okupantům a Putinovi 11. března 2022 9:25

„Sociální síť Instagram distribuuje informační materiály obsahující výzvy k páchání násilných činů vůči občanům Ruské federace, včetně vojáků,“ uvedl cenzurní úřad. Reaguje tak na rozhodnutí společnosti Meta, která Instagram vlastní, podle níž bude sociální síť akceptovat příspěvky vyzývající k násilí proti ruským vojákům a prezidentovi Vladimiru Putinovi. 

„V důsledku ruské invaze na Ukrajinu jsme dočasně povolili formy politického projevu, které by za normálních okolností porušovaly naše pravidla, jako jsou násilné projevy, například ,smrt ruským okupantům'. Stále však nepovolujeme věrohodné výzvy k násilí vůči ruským civilistům,“ uvedla Meta ve svém prohlášení.

Ruská ambasáda ve Spojených státech následně vyzvala americké úřady, aby „extremistické aktivity společnosti Meta zastavily“. Uživatelé Instagramu a Facebooku nedali podle ambasády vlastníkům těchto platforem právo určovat kritéria pravdy a stavět národy proti sobě.

Instagram není první sociální sítí, kterou se ruský cenzurní úřad rozhodl omezit. Už 4. března zakázal Facebook a Twitter. Roskomnadzoru vadila především údajná diskriminace ruských médií, která podle něj na těchto sociálních sítích fungovala. 

Domů
Sdílet
Diskuse