Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. března 2022 9:25
Čas čtení 1:22
Adéla Ježková

Facebook a Instagram údajně povolí příspěvky, které vyzývají k násilí proti ruským okupantům a Putinovi

Facebook a Instagram údajně povolí příspěvky, které vyzývají k násilí proti ruským okupantům a Putinovi
Zdroj: Unsplash/Solen Feyissa/volně k užití
NEWS FACEBOOK INSTAGRAM INVAZE NA UKRAJINĚ METAVERSUM
Uložit Uložené

Společnost Meta bude údajně akceptovat příspěvky vyzývající k násilí proti ruským vojákům a prezidentovi.

Podle uniklých e-mailů, na které odkazuje server Independent, budou moci uživatelé Facebooku a Instagramu v některých zemích vyzývat k násilí proti Rusům a k smrti ruského prezidenta Vladimira Putina.

Kdysi zakázaný obsah bude v rámci revidovaných pravidel pro nenávistné projevy v souvislosti s válkou zřejmě akceptován. Meta, mateřská společnost těchto sociálních sítí, totiž údajně dočasně změní politiku nenávistných projevů u příspěvků týkajících se války na Ukrajině.

Doporučeno
7 slavných písní z TikToku, které jsou starší, než si (možná) myslíš 7 slavných písní z TikToku, které jsou starší, než si (možná) myslíš 7. března 2022 11:30

„V důsledku ruské invaze na Ukrajinu jsme dočasně povolili formy politického projevu, které by za normálních okolností porušovaly naše pravidla, jako jsou násilné projevy, například ,smrt ruským okupantům'. Stále však nepovolujeme věrohodné výzvy k násilí vůči ruským civilistům,“ uvedla Meta ve svém prohlášení.

Kromě Ruska a Ukrajiny by se nová pravidla měla týkat také Lotyšska, Litvy, Estonska, Polska, Slovenska, Maďarska či Rumunska.

Musí být jasné, že se příspěvek týká války na Ukrajině, vyplývá z e-mailů

V rámci změny by tak neměly být odstraněny příspěvky vyzývající k smrti Putina nebo běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. V e-mailech bylo uvedeno, že výzvy k násilí proti Rusům jsou přijatelné, když příspěvek jasně hovoří o invazi na Ukrajině. Nebude akceptována nenávist vůči ruským civilistům.

Nebudou ovšem povoleny, pokud budou obsahovat náznaky věrohodnosti hrozby – například místo a způsob, uvádí se podle serveru Independent v jednom z interních e-mailů, které obdrželi obsahoví moderátoři sociálních sítí.

Doporučeno
Tihle lidé anonymně ukrývají peníze po celém Slovensku. Kdo stojí za profilem Cash Catch a proč je kritizují? Tihle lidé anonymně ukrývají peníze po celém Slovensku. Kdo stojí za profilem Cash Catch a proč je kritizují? 18. dubna 2024 8:00

V reakci na to ruské velvyslanectví v USA podle serveru The Guardian požádalo Washington, aby „zastavil extremistické aktivity společnosti Meta a přijal opatření k postavení pachatelů před soud“.

„Agresivní a zločinná politika společnosti Meta vedoucí k podněcování nenávisti a nepřátelství vůči Rusům je pobuřující,“ uvedlo velvyslanectví. 

V souvislosti s invazí na Ukrajině mnoho hlavních platforem sociálních médií oznámilo nová pravidla a během války udělalo výjimky ze svých zásad. Minulý týden Rusko oznámilo, že v reakci na omezení přístupu k ruským médiím zakazuje v zemi Facebook a Twitter.

Domů
Sdílet
Diskuse