Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti iFix.
24. března 2022 15:15
Čas čtení 1:45
Sponzorovaný obsah

Jak správně nabíjet telefon, abys neškodil baterii? Dej na rady odborníků

Jak správně nabíjet telefon, abys neškodil baterii? Dej na rady odborníků
Zdroj: Unsplash/Andreas Haslinger
TECH SMARTPHONE
Uložit Uložené

Experti z Fixshop.cz poradí, jak správně nabíjet telefon a na co si dávat pozor.

Nabíjení telefonu je činnost, kterou vykonáváme téměř každý den. Věděl jsi však, že mnozí lidé se při něm dopouštějí hned několika chyb? Baterie se následně více opotřebovává a ztrácí svou původní kapacitu. Experti z Fixshop.cz poradí, jakých nejčastějších chyb se dopouštíme a jak se jim vyvarovat.

Pozor na nabíjení mobilu přes noc

Nejčastější chybou, se kterou se setkávají odborníci z Fixshop.cz, je nabíjení telefonu vždy na 100 %. Logika káže, že baterka by se měla vždy nabít úplně. Nicméně lithium-iontovým bateriím takový provoz nevyhovuje. Nejlépe fungují, když jsou nabité někde mezi 20 – 80 %. Pokud občas svůj chytrý telefon nabiješ na 100 %, nic se nestane. Ale pokud ho tak dobíjíš neustále, odrazí se to na kratší životnosti baterky.

Z toho důvodu není vhodné nabíjet telefon přes noc, obvykle se totiž dobije na 100 %. Naštěstí mnohé moderní telefony dovolují nastavit, aby se nabíjení automaticky ukončilo při dosažení 80 %. Alternativně můžeš využít časovač do zásuvky.

smartphone, charger
Zdroj: Unsplash/Steve Johnson

Správné nabíjení? Raději častěji a kratší

Odborníci z Fixshop.cz potvrdili, že pokud chceš, aby se baterie ve smartphonu opotřebovala co nejpomaleji, měl bys ji nabjíet vícekrát během dne. Jednoduše se vždy snaž, aby byla nabitá na 20 – 80 %. Při nabíjení je pro baterku dobré, má-li teplotu 25 až 40 stupňů Celsia. Tedy je vhodné ji dobíjet při klasických pokojových teplotách.

Využít můžeš také bezdrátovou nabíječku, ta baterce nijak neškodí. Právě naopak, může být výhodným řešením, jelikož při častém nabíjení nebude docházet k opotřebení konektoru. Rozhodně se však vyhýbej kombinaci vysoké teploty (nad 40 stupňů Celsia) a nabití na 100 %. Ta je doslova zabijákem pro každou baterku.

Jak rychle nabít mobil?

Možná to znáš i ty. Víš, že za pár minut budeš odcházet z domu a všimneš si, že tvůj telefon má jen 25 % baterky. Jak ji co nejrychleji dobít během několika minut? Existuje několik triků. Prvním je nabíjení při vypnutém zařízení. Telefon připoj k nabíječce a kompletně ho vypni. Alternativou je aktivace letového režimu.

Snaž se nabíjet při teplotě alespoň 25 stupňů Celsia. Při nižších teplotách probíhá dobíjení pomaleji. K nabíjení využij adaptér s maximálním výkonem, který je podporovaný tvým zařízením.

smartphone, charger
Zdroj: Unsplash/Sebastian Bednare

Kdy koupit novou baterii?

Bohužel, i když se budeš o baterii svého telefonu starat nejlépe, jak umíš, postupně bude ztrácet svou maximální kapacitu. Po několika letech klesne pod 80 %, což je stav, kdy se vyplatí uvažovat nad výměnou baterie. Degradovaná baterie se nejen rychle vybíjí, ale navíc omezuje i maximální výkon procesorů, takže telefon bude pracovat pomaleji.

Nové baterie do chytrých telefonů všech nejznámějších značek si můžeš zakoupit v e-shopu Fixshop.cz. Kromě originálních baterií tam najdeš také jedinečné FixPremium Apple baterie určené pro zařízení iPhone. Ty mají stejnou kvalitu a kapacitu jako značkové, nicméně jsou výrazně levnější.

Domů
Sdílet
Diskuse