Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. března 2022 19:34
Čas čtení 0:58
Ilona Hobzová

Platnost některých starších bankovek brzy skončí. ČNB radí, jak si je můžeš vyměnit

Platnost některých starších bankovek brzy skončí. ČNB radí, jak si je můžeš vyměnit
Zdroj: Pixabay/volně k užití
NEWS ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA
Uložit Uložené

Končí platnost starších bankovek v hodnotě 100 až 2000 korun.

Česká národní banka (ČNB) na svých stránkách oznámila, že 30. června 2022 skončí platnost starších vzorů bankovek nominálních hodnot 100 Kč, 200 Kč, 500 Kč, 1000 Kč a 2000 Kč z let 1995 až 1999. Lidé si neplatné bankovky budou moci vyměnit. 

Neplatné bankovky bude možné do 30. června 2024 vyměňovat na pokladnách všech úvěrových institucí provádějících pokladní operace a současně také na všech sedmi územních zastoupeních ČNB, tedy kromě Prahy také v Brně, Hradci Králové, Ostravě, Českých Budějovicích, Plzni a Ústí nad Labem. Od 1. července 2024 je lidé mohou vyměnit už jen na pokladnách ČNB. 

bankovky peníze
Zdroj: Česká národní banka

ČNB také poradila, jak takové bankovky poznat: „Stahované starší vzory bankovek jsou od těch, které nadále zůstávají v oběhu, nejsnáze rozpoznatelné šířkou stříbřitého proužku – ochranného prvku, který vertikálně protíná bankovku. Tento proužek je u stahovaných bankovek úzký a jeho barva se při naklopení nemění, zatímco nejnovější vzory bankovek mají proužek širší, jenž při naklopení mění barvu z hnědofialové na zelenou. Jednotlivé vzory od sebe dále odlišuje letopočet vyobrazený na lícní straně bankovky a některé další ochranné prvky.“

bankovky peníze
Zdroj: Česká národní banka

ČNB starší vzory bankovek stahuje z oběhu průběžně. „Cílem tohoto kroku je mít v každé nominální hodnotě běžně používaných bankovek od 100 Kč do 2000 Kč pouze bankovku jednoho vzoru, což přinese významné zjednodušení pro obyvatele České republiky a i pro zahraniční návštěvníky,“ uvedla ČNB a dodala, že jeden vzor bankovek sníží nejistotu či obavy z toho, zda jsou starší vzory bankovek ještě platné a zda se nejedná například o padělek.

Domů
Sdílet
Diskuse