Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. března 2022 v 10:54
Čas čtení 2:02
Vojtěch Vanda

Válka se dostává do druhé fáze, uvedlo ruské ministerstvo obrany. Rusko údajně chtělo vždy pouze „osvobodit“ území separatistů

Válka se dostává do druhé fáze, uvedlo ruské ministerstvo obrany. Rusko údajně chtělo vždy pouze „osvobodit“ území separatistů
Zdroj: TASR/AP/Alexei Alexandrov
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Ruské ministerstvo obrany vydalo zprávu, ve které tvrdí, že ruská vojska úspěšně dokončila první fázi „speciální operace“ na Ukrajině. Nyní se chce zaměřit na Donbas.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že „speciální operace“ na Ukrajině, po „úspěšném dokončení první fáze“ ruskými vojsky, spěje do druhé fáze. Informoval o tom v pátek skrze web ministerstva náčelník Generálního štábu Ozbrojených sil Ruské federace generálplukovníka Sergej Rudskoj. Rusku prý vždy šlo pouze o osvobození Luhansku a Donbasu, přičemž vniknutí na území Ukrajiny bylo prý jediným efektivním řešením.  

Doporučeno
10 nejlepších fotografií uplynulého týdne 10 nejlepších fotografií uplynulého týdne 25. března 2022 v 19:07

Podle Rudskoje se Ukrajina chystala zaútočit na separatistická území a vzít si je silou. V projevu se odkazuje se na „věrohodné zdroje“. Politická dohoda údajně nebyla možná, jelikož Ukrajina z pohledu Ruska nedodržovala ani Minskou dohodu. Proto prý bylo nutné, aby Rusko zasáhlo vojensky.

Ve vysvětlení, proč byl konflikt tak rozsáhlý, Rudskoj uvedl, že Ruská federace měla pouze dvě možnosti, jak „speciální vojenskou operaci“, jak válku na Ukrajině nazývá, provést. První způsobem byla vojenská operace na administrativním území Luhansku a Donbasu, při kterém by však hrozilo, že by Ukrajina mohla své jednotky podporovat. Druhým způsobem bylo vniknutí do země, které zabránilo další podpoře.

„Akci vede generální štáb v přísném souladu se schváleným plánem,“ uvedl Rudskoj. „Úkoly jsou plněny s ohledem na minimalizaci ztrát mezi jednotkami a minimalizaci škod na civilním obyvatelstvu,“ řekl s tím, že se Rusku povedlo získat vzdušnou převahu již po dvou dnech.

Doporučeno
Už dávno to není magické místo. Rusové na Bali ve velkém skupují nemovitosti a celé pláže, založili si tu Novou Moskvu Už dávno to není magické místo. Rusové na Bali ve velkém skupují nemovitosti a celé pláže, založili si tu Novou Moskvu 24. května 2024 v 8:00

Vysoký armádní hodnostář tvrdí, že civilní obyvatelstvo nikdy nebylo cílem, že se Rusko snaží minimalizovat civilní ztráty i tím, že nevyjíždí do velkých měst a že nechce ani dělat škody na tamních budovách

Kyjiv, Charkov i Sumy máme plně pod kontrolou

V projevu generálplukovník uvádí, že Rusko zvládlo dostat pod kontrolu velká ukrajinská města. Konkrétně Kyjiv, Charkov, Černigov, Sumy a Nikolajev. Cherson a většina regionu Záporoží má být „plně pod kontrolou“. Během měsíce se mělo Rusům podařit zničit většinu vojenských kapacit Ukrajiny, pročež je nyní ideální situace, aby se soustředili na „osvobození“ Donbasu.

Rudskoj totiž tvrdí, že luhanská milice dokázala získat 93 % svého území a na Donbasu mají separatisté kontrolovat 54 % území. Rusko se má nyní soustředit na získání zbytku Donbasu s tím, že „osvobozování“ Mariupolu pokračuje.

Rusko navýšilo své ztráty

Ruský generálplukovník mimo jiné zmínil i nová čísla ztrát. Podle posledních čísel mělo na

Ukrajině položit život 1351 vojáků a 3825 mělo být zraněno. Na druhé straně mělo přijít o život 14 tisíc ukrajinských vojáků a 16 tisíc vojáků mělo být zraněno. Rusko také tvrdí, že zničilo 1587 ukrajinských tanků, 636 dělostřeleckých jednotek, 112 letadel, 75 helikoptér či 36 dronů Bayraktar.

Doporučeno
V Minecraftu najdeš knihovnu plnou článků zakázaných novinářů. Tyto texty jsou v jejich zemích tabu, hra nikoliv V Minecraftu najdeš knihovnu plnou článků zakázaných novinářů. Tyto texty jsou v jejich zemích tabu, hra nikoliv 29. dubna 2024 v 17:30

Ukrajinská armáda zase tvrdí o ztrátách Ruské federace něco jiného. Podle jejích informací mělo přijít k pátku o život 16 tisíc ruských vojáků. NATO údajně počítá se ztrátami mezi 7000 a 15000 muži, tvrdí The Kyiv Independent.

Domů
Sdílet
Diskuse