Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. března 2022 9:35
Čas čtení 1:17
Radim Šlechta

Vladimir Putin přirovnal ruské umělce k J. K. Rowling, prý se stali obětí cancel culture. Spisovatelka se ohradila

Vladimir Putin přirovnal ruské umělce k J. K. Rowling, prý se stali obětí cancel culture. Spisovatelka se ohradila
Zdroj: Maxim Blinov, Sputnik, Kremlin Pool/AP/TASR
NEWS J.K. ROWLING VÁLKA NA UKRAJINĚ VLADIMIR PUTIN
Uložit Uložené

Vladimir Putin reagoval na zrušené kulturní akce ruských umělců.

Vedle sankcí, které Západ vůči Rusku uvaluje, bojkotu ruských značek a odcházení významných společností z největší země na světě se nesouhlas s ruskou agresí na Ukrajinu vyjadřuje také v kultuře. Z plakátů a programů západních představení mizí ruští skladatelé a koncerty tamních umělců a podporovatelů násilí Vladimira Putina organizátoři ruší. Sám Putin přirovnal ruské umělce ke spisovatelce J. K. Rowling. Informoval o tom The Guardian.

Doporučeno
Madeleine Albright: Narodila se na pražském Smíchově, stala se jednou z nejmocnějších žen světa Madeleine Albright: Narodila se na pražském Smíchově, stala se jednou z nejmocnějších žen světa 24. března 2022 19:45

V různých zemích světa se ruší vystoupení ruských umělců, aby organizátoři vyjádřili nesouhlas s válkou na Ukrajině. V České republice se například zrušil koncert uskupení Alexandrovci. Prezident Ruské federace Vladimir Putin tyto kroky pořadatelů kritizuje a označuje je za cancel culture. 

 

„Řada umělců je momentálně zrušena. Z plakátů dokonce mizí Čajkovskij, Šostakovič nebo Rachmaninov. Ruší se také ruští autoři a knihy,“ kritizoval Západ Putin. Podobné kroky se podle něj odehrály naposledy v období druhé světové války, kdy nacisté pálili zakázané knihy.

Jsme jako Rowling, stěžuje si Putin

Zrušená představení a vyřazení slavných skladatelů z programu sklidila vlnu kritiky i ze strany některých západních kulturních představitelů. Podle nich některých z nich se jednalo o zbytečnou propagandu. Sám Putin však situaci označuje profanovaným termínem cancel culture, která podle něj maže „nepohodlné“ umělce z veřejného prostoru.

„Nedávno vymazali spisovatelku J. K. Rowling, která prodala stovky milionů knih pro děti po celém světě. Nelíbila se totiž fanouškům takzvané genderové svobody,“ prohlásil Putin a Rusko přirovnal právě k autorce knih o Harry Potterovi.

Proti tomu se ale Rowling ohradila, informuje Independent. Na svém Twitteru zveřejnila video ruského opozičního aktivisty Alexeie Navalného, který hovoří o podezřelém mizení Putinových kritiků. „Kritizovat západní cancel culture asi nepřísluší těm, kteří v současnosti vraždí civilisty za zločin odporu nebo kteří své kritiky vězní a tráví,“ napsala na Twitter společně s hashtegem vyjadřujícím solidaritu s Ukrajinou.

Domů
Sdílet
Diskuse