Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. března 2022 17:32
Čas čtení 0:59
Ilona Hobzová

Zeman udělil milost šéfovi Lesní správy Lány, který byl odsouzen na 3 roky za ovlivňování veřejné zakázky

Zeman udělil milost šéfovi Lesní správy Lány, který byl odsouzen na 3 roky za ovlivňování veřejné zakázky
Zdroj: TASR - Marko Erd
NEWS MILOŠ ZEMAN
Uložit Uložené

V tiskové zprávě to uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Prezident Miloš Zeman udělil milost šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi. Ten byl v minulých dnech odsouzen k tříletému vězení za ovlivňování veřejné zakázky v Lánské oboře. Krátce před tím informoval Zeman o svém rozhodnutí i ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS). V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. 

Pracovitý a dosud bezúhonný

Prezident podle tiskové zprávy prominul Balákovi nepodmíněný trest odnětí svobody, peněžitý trest i trest zákazu činnosti. „Tyto tresty byly uloženy za zločin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě,“ uvedl Ovčáček.

Zeman vzal podle Ovčáčka při rozhodování o udělení milosti v úvahu fakt, že omilostněný byl dosud bezúhonný a je mu znám jako mimořádně pracovitý a kvalifikovaný vedoucí zaměstnanec. „Zároveň však, po seznámení se s rozsudkem prvoinstančního soudu, který byl potvrzen odvolacím soudem, dospěl k závěru, že pro přísné odsouzení nebyla zřejmě rozhodná povaha činu, ale i to, kde odsouzený pracuje, což je hledisko, které trestní právo nezná,“ dodal mluvčí.

Ministr spravedlnosti o rozhodnutí ví

Krátce před zveřejněním rozhodnutí o udělení milosti se Zeman sešel s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS). O svém kroku udělení milosti Balákovi šéfa resortu informoval. 

Lesní správa Lány je příspěvkovou organizací Kanceláře prezidenta republiky. Balák tak patřil mezi podřízené prezidentova kancléře Vratislava Mynáře

Domů
Sdílet
Diskuse