Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. dubna 2022 21:42
Čas čtení 0:52
Eduard Starkbauer TASR

Boris Johnson musí zaplatit pokutu za 12 večírků, které pořádal během lockdownu. Opozice chce, aby odstoupil

Boris Johnson musí zaplatit pokutu za 12 večírků, které pořádal během lockdownu. Opozice chce, aby odstoupil
Zdroj: TASR/AP
NEWS BORIS JOHNSON KORONAVIRUS ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Lídr opozičních Labouristů Keir Starmer řekl, že Johnson by měl pro porušení zákona a opakované klamání veřejnosti okamžitě odstoupit.

Britský premiér Boris Johnson musí zaplatit pokutu za porušení pandemických pravidel. Během zákazu vycházení se přímo v prostorách historického sídla premiéra na Downing street 10 uskutečnilo až 12 různých večírků. Informuje o tom deník The Guardian a stanice BBC.

Doporučeno
Švédsko a Finsko usilují o vstup do NATO. Rusko je proti Švédsko a Finsko usilují o vstup do NATO. Rusko je proti 12. dubna 2022 16:53

Pokutu, která bude ve výši 20 či 50 liber, musí kromě Borise Johnsona policií zaplatit také ministr financí z jeho vlády, Rishi Sunak. Mluvčí premiéra nechtěl specifikovat výši pokuty ani to, jakého večírku se týkala. Londýnská Metropolitní policie již v aféře známé jako „Partygate“ k dnešnímu dni pro porušení pandemických nařízení z let 2020 a 2021 udělila přes 50 pokut.

Guardian připomíná, že Rishi Sunak a Boris Johnson se tímto rozhodnutím stali prvním ministrem a premiérem, kteří v úřadu porušili zákon. Lídr opoziční Labouristické strany Keir Starmer v souvislosti s medializací případu řekl, oba aktéři by měli odstoupit, protože „porušili zákon a opakovaně lhali britské veřejnosti“.

K odstoupení Johnsona vyzvala i skotská premiérka Nicola Sturgeon: „Boris Johnson musí rezignovat, porušil zákon a opakovaně o tom lhal i v parlamentu. Na základě základních pravidel integrity a slušnosti, která jsou nezbytná pro fungování jakékoli parlamentní demokracie, musí zkrátka odejít. A měl by s sebou vzít i svého popleteného ministra.“

Domů
Sdílet
Diskuse