Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
19. dubna 2022 20:55
Čas čtení 1:58
Ilona Hobzová

Rusové v Buči zabili muže jménem Navalnyj. Podle svědků jen kvůli známému příjmení

Rusové v Buči zabili muže jménem Navalnyj. Podle svědků jen kvůli známému příjmení
Zdroj: TASR/AP
NEWS ALEXEJ NAVALNYJ VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

S obyvateli Buči v Kyjevské oblasti Ukrajiny hovořili reportéři německého deníku Bild.

Ruští vojáci v Buči v Kyjevské oblasti Ukrajiny zastřelili místního občana Ilju Navalného. Podle informací deníku Bild, který mluvil s Navalného sousedy, se tak stalo jen kvůli příjmení. Stejné totiž nosí ruský opoziční politik Alexej Navalnyj. I on si myslí, že Putinovi popravčí, jak vojáky nazval, tak jednali kvůli stejnému příjmení. „Zabili nevinného člověka, protože je to můj jmenovec,“ uvedl na Twitteru.

Pas vedle mrtvého těla

Zavražděnému Iljovi Navalnému z Buči bylo šedesát let. Německý Bild mluvil s jeho sousedkou, která ho dobře znala a v den smrti, 12. března, ho viděla. „Vešla jsem do paneláku a on zrovna scházel ze schodů. Říkala jsem mu, ať ven nechodí, že se tam střílí. Ale chtěl si jít zapálit cigaretu. Pak už jsme slyšela jen výstřely,“ řekla reportérům Maria (64 let). O hodinu později ho našla ležet mrtvého na podlaze, s prostřelenou hlavou a pasem vedle těla. 

Alexej Navalnyj: Zavraždili nevinného kvůli příjmení 

Že muž přišel o život jen kvůli příjmení, si myslí i ruský opoziční politik Alexandr Navalnyj. Ruští vojáci podle něj Ilju Navalného zabili, protože si mysleli, že jde o jeho příbuzného. „Proto byl jeho pas vyzývavě pohozen poblíž,“ uvedl na Twitteru. Vojáky, kteří muže zabili, označil jako Putinovy popravčí, kteří zabili nevinného člověka jen kvůli příjmení.

Alexej Navalnyj neví, zda se jedná o příbuzného. „Je ze stejné vesnice jako můj otec. Možná je to můj příbuzný, ale obecně je v té vesnici spousta lidí s tímto příjmením,“ napsal. Vladimira Putina označil za šíleného maniaka, který rozpoutal válku. „Tento maniak se nezastaví. Jako narkoman se zapletl do smrti, války a lží – potřebuje je k udržení své moci.

Nyní je povinností každého přispět alespoň nějakým, byť sebemenším dílem k zastavení této války a odstranění Putina,“ uvedl a vyzval k protestům kdekoli a jakkoli. „Nejhorší je nečinnost, jejímž důsledkem je teď smrt,“ dodal.

Doporučeno
Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie 2. května 2024 15:42

Město Buča poblíž Kyjeva opustili ruští vojáci na začátku dubna. Podle starosty města bylo během okupování ruskými vojsky zabito více než 300 obyvatel. Ruští vojáci prý během odchodu zabíjeli civilisty i děti. „Ukrajinské město Buča bylo v rukou ruských zvířat několik týdnů. Místní civilisté byli svévolně popravováni, někteří s rukama svázanýma za zády. Jejich těla leží v ulicích města,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany.

Domů
Sdílet
Diskuse