Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. dubna 2022 11:03
Čas čtení 1:05
Tereza Šnajdrová

Válka na Ukrajině: V ulicích Buči leží desítky těl mrtvých civilistů. Jsou mezi nimi i děti

Válka na Ukrajině: V ulicích Buči leží desítky těl mrtvých civilistů. Jsou mezi nimi i děti
Zdroj: TASR/AP/Rodrigo Abd
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Buča, město ležící poblíž Kyjiva, v týdnu opustili poslední ruští vojáci a mnozí se radovali, že oblast opět patří Ukrajině. Během procházení ulic však tamní obyvatele jímá hrůza, neboť všude leží desítky mrtvých těl civilistů a dětí.

Město Buča ležící severozápadně od Kyjiva bylo dlouhé dny okupováno ruskými vojsky, která se však v tomto týdnu povedlo ukrajinské armádě přemoci. Buča je tak znovu osvobozená a lidé se konečně mohli vrátit do svých domovů. Na to, co uviděli v ulicích města, však asi nikdy nezapomenou. Po městě leží mrtvá těla civilistů a dětí, která údajně nesou i známky mučení, informuje The Guardian a Independent.

Doporučeno
Domů mi stále chodí povolávací rozkazy do války. Právně jsem totiž stále muž, říká transgender Ukrajinka Iliya (Rozhovor) Domů mi stále chodí povolávací rozkazy do války. Právně jsem totiž stále muž, říká transgender Ukrajinka Iliya (Rozhovor) 3. dubna 2022 7:00

Podle starosty města bylo během okupování ruskými vojsky zabito více než 300 obyvatel. Ruští vojáci prý během odchodu zabíjeli civilisty i děti, kteří je nijak neprovokovali a jen se snažili přežít. „Ti lidé jen chodili ulicemi, ale byli bezdůvodně zastřeleni. Ve vedlejší čtvrti Stekolka to bylo ještě horší. Stříleli do lidí, aniž by je varovali,“ řekl jeden z tamních obyvatel.

Ukrajinské město Buča bylo v rukou ruských zvířat několik týdnů. Místní civilisté byli svévolně popravováni, někteří s rukama svázanýma za zády. Jejich těla leží v ulicích města,“ napsalo na Twitteru ukrajinské ministerstvo obrany.

Tři sta lidí v masovém hrobě. Pět těl nahých žen uprostřed silnice. Vyrabované domy. Další těla, kam se člověk podívá. Zničené budovy. To je Buča a Irpiň po ruském ústupu,přidala se ukrajinská poslankyně Lesia Vasylenko.

Před odchodem ruských vojsk z okupovaných měst ve svém videoproslovu varoval i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský. Ruští vojáci prý kolem domů nechávají minu, těla zabitých a civilistům ničí obydlí. 

Domů
Sdílet
Diskuse