Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
20. dubna 2022 18:13
Čas čtení 1:47
Ilona Hobzová

Ruští hackeři zaútočili na české weby. „Byl to neúspěšný pokus, musíme se umět bránit,“ uvedl Rakušan

Ruští hackeři zaútočili na české weby. „Byl to neúspěšný pokus, musíme se umět bránit,“ uvedl Rakušan
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS KYBERBEZPEČNOST RUSKO VÍT RAKUŠAN ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

K útokům se přihlásila proruská hackerská skupina Killnet

Podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) napadli ruští hackeři řadu českých webů, mezi nimi například systém Českých drah. K útokům se přihlásila proruská hackerská skupina Killnet. Úřad situaci vyhodnocuje ve spolupráci s kriminalisty Národní centrály proti organizovanému zločinu. Ministr vnitra Vít Rakušan ujistil, že veškerá soukromá data občanů útoku odolala. 

Problém měly České dráhy i veřejná správa

NÚKIB uvedl, že šlo o takzvané DDoS útoky. Podle informací webu ČT24 se hackerský útok týkal i Českých drah. Nefungoval například online prodej jízdenek, problémy byly s vyhledáváním spojů. Potáže měl také portál veřejné správy a některá tuzemská letiště, například v Karlových Varech nebo Pardubicích.

DDoS je typ kybernetického útoku, jehož účelem je znefunkčnit internetovou službu, např. cílovou webovou stránku nebo e-mail. Útoky fungují na principu zahlcení serveru. „V jeden moment na něj útočníci odešlou tolik požadavků, že služba nestíhá reagovat, a proto se zpomalí či kompletně zastaví,“ uvádí web Digitální pevnost.

K útoku se přihlásila proruská hackerská skupina Killnet. Ta na sociální síti Telegram zveřejnila příspěvek s názvem Czechia Apocalypse, podle kterého zaútočila na desítky českých webů. Kromě výše zmiňovaných Českých drah a dalších uvedla třeba Komerční banku nebo operátora O2. Ty ale žádné větší problémy nezaznamenaly.

Rakušan: S tímto typem útoků máme zkušenosti

Že se jednalo o útok ruských hackerů, potvrdil na tiskové konferenci po výjezdním zasedání vlády i ministr vnitra Vít Rakušan. „To, že Ruská federace v současné geopolitické situaci nepovažuje Českou republiku za přátelskou zemi, to je prostě fakt, na který se musíme připravit a kterému se musíme umět účinně bránit,“ uvedl šéf resortu. Podle jeho slov má ministerstvo s tímto typem útoků zkušenosti z minulosti.

Doporučeno
Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun 7. února 2024 17:36

Uklidnil veřejnost, že veškeré systémy, které obsahují jakákoli data o občanech Česka, útoku odolaly. „Mohu všechny ubezpečit, že žádné informace a soukromá data občanů se nikomu nedostaly do rukou. Z pozice ministerstva vnitra mohu tento útok označit za neúspěšný,“ řekl a dodal, že systém v České republice považuje za schopný účinné obrany.

Kybernetický úřad už v únoru vydal v souvislosti s ozbrojeným konfliktem mezi Ruskou federací a Ukrajinou varování před vzrůstající hrozbou kybernetických útoků a kyberšpionáže. „K vydání tohoto varování přistupujeme z preventivních důvodů, protože hrozba vzhledem k aktuální situaci stoupla nad běžnou úroveň. Základem pro vydání jsou naše vlastní zjištění a poznatky z činnosti našich partnerů. Informace, které máme k dispozici, vedou k důvodné obavě z reálné hrozby kyberšpionáže a kybernetických útoků na významné cíle v České republice, především na strategické instituce veřejné správy, prvky kritické informační infrastruktury, informační systémy základních služeb či média,“ sdělil tehdy ředitel NÚKIB Karel Řehka.

Domů
Sdílet
Diskuse