Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. dubna 2022 13:42
Čas čtení 1:06
Radim Šlechta

Prezidentské volby ve Francii vrcholí, volební účast je však poměrně nízká

Prezidentské volby ve Francii vrcholí, volební účast je však poměrně nízká
Zdroj: TASR/AP/TASR/AP/Francois Mori
NEWS EMMANUEL MACRON MARINE LE PEN ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Volební místnosti se znovu otevřely dnes ráno, zatím se k urnám ale moc lidí nehrne.

V neděli ráno se ve Francii otevřely volební místnosti a občané země začali volit nového prezidenta. V druhém kole prezidentských voleb o pozici hlavy státu usilují stávající prezident Emmanuel Macron a Marine LePen, která se pokoušela dostat do Elysejského paláce již při minulých volbách. Ty letošní ohrožuje nízká volební účast, lidé totiž nevědí, jestli je lepší vybrat si jejich slovy choleru a mor.

Doporučeno
Marine Le Pen sází na populismus. Chce vystoupit z NATO, soustředí se na sociálně slabší a slibuje snížení daní a zvýšení mezd Marine Le Pen sází na populismus. Chce vystoupit z NATO, soustředí se na sociálně slabší a slibuje snížení daní a zvýšení mezd 23. dubna 2022 7:00

Volební místnosti budou dnes Francouzům a Francouzkám otevřeny až do 19 hodin, případně ještě o hodinu déle ve větších městech. Zatím to ale vypadá, že se k urnám příliš lidí nehrne. Volební účast byla podle tamního Ministerstva vnitra v poledne okolo 26 %, což představuje dvouprocentní pokles oproti minulým prezidentským volbám.

Oba kandidáti se v řadě témat zásadně liší. Macron propaguje otevřenost v oblasti migrace, je proevropský, zatímco Le Pen hovoří o potřebě nadřazenosti francouzského práva právu evropskému, slibuje růst důchodů a mluví rovněž o potřebě zavedení více referend. 

Zároveň jsou oba kandidáti silní ve svých postojích a řada voličů se podle BBC svou optikou rozhoduje, kdo pro ně představuje menší zlo a v podstatě volí proti svému méně oblíbenému kandidátovi. Někteří voliči jsou dokonce více levicoví, ale přesto budou volit Le Pen, protože už nechtějí v Paláci vidět Macrona. Ten však zůstává favoritem.

 

„Ne že by se mi líbila myšlenka volit Marine Le Pen, ale když se rozhodujete mezi cholerou a morem, volíte menší zlo,“ řekl serveru BBC jeden z voličů. Výsledky budou oznámeny pravděpodobně během noci z neděle na pondělí. Předběžné výsledky budou známé po osmé hodině.

Domů
Sdílet
Diskuse