Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. dubna 2022 15:31
Čas čtení 0:42
Tereza Patočková

Francouzský režisér kvůli válce na Ukrajině změní název svého filmu. Ten se měl jmenovat Z (like Z)

Francouzský režisér kvůli válce na Ukrajině změní název svého filmu. Ten se měl jmenovat Z (like Z)
Zdroj: Pascal Le Segretain/Getty Images
NEWS FRANCIE VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Režisér nechtěl aby si jeho film někdo spojoval či zaměňoval za symbol podporující válku.

Francouzský režisér Michel Hazanavicius oznámil, že změnil název svého filmu. Z původního názvu Z (like Z) snímek, který má 17. května zahájit 75. ročník mezinárodního filmového festivalu v Cannes, přejmenoval na Cut!. Učinil tak poté, co se z písmena Z stal mezinárodní symbol podporující ruskou agresi na Ukrajině. Uvedl to server California18.

Režisér nechtěl aby si jeho film někdo spojoval či zaměňoval za symbol podporující válku.

„V kontextu nové symboliky, kterou písmeno Z od začátku války na Ukrajině přebralo a také na žádost ukrajinských filmařů, jsem se rozhodl jméno svého filmu změnit,” uvedl v pondělí Hazanavicius. 

Původní název byl legrační, když jsme film před několika měsíci dokončili. To už je ale minulostí, kterou nemohu akceptovat. Můj film má přinášet radost a v žádném případě nechci, aby si jej někdo nepřímo asocioval s touto válkou,“ řekl režisér. „Název změním velice rád a Ukrajincům vyjadřují svoji plnou podporu,“ dodal na závěr. 

Písmenem Z jsou označny například vojenské vozy a jiná technika ruské armády. Písmeno je od začátku války symbolem podpory ruským vojákům a považuje se za novodobou svastiku.

Domů
Sdílet
Diskuse