Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. dubna 2022 18:13
Čas čtení 0:40
Daniel Mikolášik TASR

Zemřela nejstarší osoba na světě. Japonka se dožila 119 let

OSOBNOSTI JAPONSKO ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Kane Tanaka se narodila v roce 1903, jejím oblíbeným koníčkem byly společenské hry, kaligrafie a řešení matematických úkolů.

Ve věku 119 let zemřela v Japonsku nejstarší osoba na světě Kane Tanaka. V pondělí o tom informovaly místní orgány. TASR zprávu převzala z agentury AFP.


Kane Tanaka se narodila 2. ledna 1903 v prefektuře Fukuoka na jihu Japonska. Během života vlastnila několik podniků včetně obchodu s nudlemi a rýžovými koláčky. V roce 1922 se provdala za Hideho Tanaku, spolu měli čtyři děti a páté si adoptovali.


Tanaka měla v roce 2021 na invalidním vozíku nést olympijskou pochodeň v rámci štafety před letními olympijskými hrami v Tokiu, kvůli pandemii se jí však nemohla zúčastnit.

Kane Tanaka nejstarší žena na světě
Kane Tanaka nejstarší žena na světě Zdroj: ČTK/AP/Uncredited

V roce 2019 ji zapsali do Guinnessovy knihy rekordů jako nejdéle žijícího člověka. Jejím oblíbeným koníčkem byly společenské hry, kaligrafie a řešení matematických úkolů.
Soustrast nad jejím úmrtím vyjádřil i místní guvernér Seitaró Hattori.


Japonsko má podle údajů Světové banky nejstarší populaci na světě – až 28 procent obyvatelstva je starších 65 let. Podle Guinnessovy knihy rekordů byla nejstarším člověkem na světě vůbec Francouzka Jeanne Louise Calment, která v roce 1997 zemřela ve věku 122 let a 164 dní.

najstaršia osoba na svete119-ročná Kane Tanakaová
Zdroj: Wikimedia/neznámý autor/volně k užití
Domů
Sdílet
Diskuse