Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. dubna 2022 v 14:18
Čas čtení 0:58
Tereza Patočková

Česko vytipovalo 20 míst pro romské uprchlíky z Ukrajiny. Shoda ale panuje jen na třech

Česko vytipovalo 20 míst pro romské uprchlíky z Ukrajiny. Shoda ale panuje jen na třech
Zdroj: Twitter/Zdeněk Hřib
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Tři vybrané nemovitosti se stát bude pokoušet zhruba do týdne až deseti dnů uzpůsobit tak, aby byly připravené pro ubytování. Odhadem dle Rakušana poskytnou zhruba 300 míst.

Stát se aktuálně zabývá otázkou, kam ubytovat příchozí romské uprchlíky z Ukrajiny. Podle dokumentu, který má redakce CNN Prima News k dispozici bylo vytipováno přes dvacet státních nemovitostí. Shoda však zatím panuje ale pouze na třech místech.

Novinářům to ve Sněmovně v úterý řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Server Romea.cz upozornil na to, že předseda Asociace krajů ČR Martin Kuba (ODS) uvedl, že kraje nemají kapacity na pomoc romským uprchlíkům z Ukrajiny a odpovědnost za pomoc těmto lidem by podle něj měly mít romské neziskové organizace.

Původně ministr počítal s tím, že by se okamžitě dalo pro uprchlíky použít osm objektů.

Zcela otevřeně říkám, čekal jsem, že z 21 objektů se povede vytipovat více," řekl Vít Rakušan s tím, že shoda s hejtmany není úplně ideální. „Musíme si uvědomit, že po téměř dvou měsících imigrační krize, kdy se bojovalo o každé místo pro ubytování, prostě těch volných kapacit příliš není,“ dodal Rakušan s tím, že některé z vytipovaných budov objektivně vhodné nebyly.

Doporučeno
Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? 3. května 2024 v 16:55

Tři vybrané nemovitosti se stát bude pokoušet  zhruba do týdne až deseti dnů uzpůsobit tak, aby byly připravené pro ubytování. Odhadem dle Rakušana poskytnou zhruba 300 míst.

Objekty se nacházejí v Jihomoravském a Středočeském kraji a na Vysočině. Dle serveru Romea.cz romské neziskové organizace přislíbily, že se postarají o provoz těchto zařízení.

Stát potom bude zajišťovat například jídlo. Na jednání s hejtmany Rakušan také nabídl, že by bylo možné vyslat zástupce romského neziskového sektoru přímo do krajských asistenčních center pomoci uprchlíkům.

Domů
Sdílet
Diskuse