Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. května 2022 8:18
Čas čtení 1:01
Daniel Mikolášik

Rafael Nadal kritizuje zákaz účasti ruských hráčů na Wimbledonu. Brání je, že nemohou za to, co se děje na Ukrajině

Rafael Nadal kritizuje zákaz účasti ruských hráčů na Wimbledonu. Brání je, že nemohou za to, co se děje na Ukrajině
Zdroj: TASR/AP
SPORT TENIS ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

„Znevýhodňuje to mé ruské kolegy. Nemohou za to, co se momentálně děje na Ukrajině. Je mi jich líto,“ řekl Nadal před Madrid Open.

Španělský tenista Rafael Nadal kritizuje rozhodnutí organizátorů nejprestižnějšího a nejstaršího grandslamového turnaje Wimbledon, kteří se kvůli invazi na Ukrajině rozhodli zakázat účast běloruských a ruských tenistů. Podle slov Španěla je to velmi nespravedlivé, informuje Eurosport.

Na jedné straně Nadal rozumí stanovisku klubu All England Lawn Tennis Club (AELTC), který Wimbledon organizuje, ale podle jeho slov zvolil to nejdrastičtější opatření. „Znevýhodňuje to mé ruské kolegy. Nemohou za to, co se momentálně děje na Ukrajině. Je mi jich líto,“ řekl před Madrid Open.

Doporučeno
Barbora Krejčíková: Rodina je základ, nejen ve sportu, ale celkově v životě. Rodiče mi dali strašně moc Barbora Krejčíková: Rodina je základ, nejen ve sportu, ale celkově v životě. Rodiče mi dali strašně moc 13. dubna 2022 7:00

„Uvidíme, co přinesou nejbližší týdny a jestli se semkneme my jako hráči. Toto není správné,“ dodal s tím, že si ale nemyslí, že se něco změní. „Nakonec stejně není důležité, co se děje během našeho hraní, když vidíme tolik lidí trpět a umírat,“ uzavřel tenista.

Rusko a Bělorusko mají v top 100 nejlepších tenistů v obou světových žebříčcích 14 hráčů a hráček. „To, že obě země vyloučily z Davis Cupu a Poháru Billie Jean King, je něco, čemu rozumím. Ale potrestat jednotlivce, k tomu nevidím žádný důvod,“ uvedla trojka světa, hráč s ruskými kořeny Alexander Zverev.

Kromě něj kritizoval toto rozhodnutí i ruský tenista Andrej Rublev, který ještě na začátku invaze během finále na turnaji v Dubaji veřejně vyjádřil svůj názor na válku nápisem „No war please“, který fixem napsal přímo na kameru. Ke kritice se přidává i vedení ženské tenisové asociace WTA, mužského okruhu ATP či asociace PTPA v čele s Novakem Djokovićem, které se tenistů zastavily.

Kvůli zákazu Wimbledonu vynechají letos grandslamový turnaj tenisté jako Daniil Medveděv, Andrej Rublev, Aryna Sabalenka či Victoria Azarenková.

Domů
Sdílet
Diskuse