Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. května 2022 15:40
Čas čtení 1:11
Tereza Šnajdrová

Evropu sužuje pandemie obezity, tvrdí WHO. Až 59 % dospělých žije s nadváhou nebo obezitou

Evropu sužuje pandemie obezity, tvrdí WHO. Až 59 % dospělých žije s nadváhou nebo obezitou
Zdroj: Unsplash/Christopher Williams/volně k použití
NEWS ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Světová zdravotnická organizace vydala novou zprávu, podle níž Evropa bojuje s pandemií obezity. Až 59 % dospělých a každé třetí dítě trpí nadváhou nebo obezitou, píše WHO.

Světová zdravotnická organizace představila 3. května na Evropském kongresu o obezitě novou zprávu, podle níž Evropu sužuje pandemie obezity. Z dat WHO vyplývá, že obezitou či nadváhou trpí až 59 % dospělých a každé třetí dítě. Prevence proti obezitě je v Evropě na vysoké úrovni, přesto nadbytečná kila každoročně přispějí k úmrtí až 1,2 milionu lidí.

Doporučeno
Návrh na zrušení práva žen na interrupci je pravý, potvrdil Nejvyšší soud USA. Prezident Biden slíbil, že se žen zastane Návrh na zrušení práva žen na interrupci je pravý, potvrdil Nejvyšší soud USA. Prezident Biden slíbil, že se žen zastane 4. května 2022 8:31

Míra nadváhy a obezity v regionu dosáhla rozměrů epidemie a stále roste. Zvýšený index BMI je největším rizikovým faktorem pro onemocnění nepřenosnými chorobami, jako jsou nemoci srdce a oběhového systému,“ řekl Hans Kluge, šéf evropské WHO. 

Obezita podle něj navíc hraje klíčovou roli i při onemocnění několika typy rakoviny a je důvodem, proč ročně přibyde až 200 tisíc nových onkologických pacientů. „Počet nových pacientů bude v dalších letech ještě stoupat,“ dodal Kluge.

Od roku 1975 se počet Evropanů, kteří trpí obezitou, zvýšil o 138 % a problémy s nadbytečnými kily umocnila i pandemie koronaviru a s ní související lockdowny či omezení fyzických aktivit. Trendu nepřispívá ani fakt, že roste digitalizace, spousta lidí má sedavé zaměstnání a hojně se propagují kalorická jídla.

Obezita je ovlivněna prostředím, proto je důležité se na tento problém dívat z pohledu všech fází života. Například život dětí a dospívajících ovlivňuje digitální prostředí, včetně marketingu nezdravých potravin a nápojů,“ popsal pandemii obezity doktor Kremlin Wickramasinghe z Evropské kanceláře WHO pro prevenci a kontrolu neinfekčních onemocnění.

Abychom jako země nebo region uspěli, potřebujeme komplexní balíček intervencí. Žádná země nebyla schopna zavést všechny tyto metody najednou. Je důležité vybrat si dvě nebo tři cesty, které je třeba zavést nyní, a mít proveditelný plán na zavedení ostatních intervencí,“ pokračoval. 

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Omezení marketingu nezdravých potravin pro děti, zdanění nápojů slazených cukrem a zlepšení reakce zdravotnického systému na zvládání obezity patří v současné době mezi nejaktivněji diskutované oblasti politiky v evropském regionu WHO,“ uzavřel doktor Wickramasinghe.

Domů
Sdílet
Diskuse