Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. května 2022 8:41
Čas čtení 1:09
Vojtěch Vanda

Rusko přerušilo dodávky elektřiny do Finska

Rusko přerušilo dodávky elektřiny do Finska
Zdroj: TASR/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
NEWS FINSKO NATO RUSKO
Uložit Uložené

Elektřina ruské společnosti RAO Nordic Oy přestala proudit do Finska. Dle oficiálního sdělení firmy je to z toho důvodu, že její energie, která byla od 6. května obchodována na burze Nord Pool, nebyla zaplacena.

Ruská energetická společnost RAO Nordic Oy pozastavila dovoz elektřiny do Finska. Dle oficiálního prohlášení firmy, které vydala v pátek, tak učinila z toho důvodu, že její energie, která byla od 6. května obchodována na burze Nord Pool, nebyla zaplacena. To všechno se děje pouze den poté, co prezident Finska Sauli Niinistö a ministerská předsedkyně Sanna Marin oznámili, že podporují vstup země do Severoatlantické aliance (NATO).

Doporučeno
Finsko je krok od vstupu do NATO. Prezident a premiérka oznámili, že vstup do aliance podpoří Finsko je krok od vstupu do NATO. Prezident a premiérka oznámili, že vstup do aliance podpoří 12. května 2022 9:53

Firma RAO Nordic Oy k této situaci podala jen velice krátké prohlášení. „Bohužel jsme nuceni poznamenat, že za objemy, které byly prodány na burze Nord Pool od 6. května, ještě nebyly připsány prostředky na náš bankovní účet,“ uvedla společnost s dodatkem, že tato situace je výjimečná a stala se poprvé za 20 let vzájemné obchodní historie.

„V současné situaci nedostatku peněžních příjmů společnost RAO Nordic není schopna provádět platby za dováženou elektřinu z Ruska. Proto jsme od 14. května nuceni pozastavit dovoz elektřiny. Doufáme, že se situace brzy zlepší a obchod s elektřinou mezi Finskem a Ruskem se bude moci obnovit,“ dodala.

Dle informací The Moscow Times se finská strana bez ruské elektřiny obejde. Momentálně se údajně jedná o méně než 10 % celkové spotřeby, kterou skandinávská země z Ruska odebírá. 

Finsko a NATO

Celá situace s problémy s elektřinou se objevuje jen pár desítek hodin poté, co finský prezident Sauli Niinistö a ministerská předsedkyně Sanna Marin oznámili, že podporují vstup země do Severoatlantické aliance (NATO). Jak jsme tě informovali, Švédsko bude brzy stopy svého souseda následovat.

Prezident Niinistö ještě v pátek hovořil s americkým prezidentem Bidenem a švédskou premiérkou Magdalenou Andersson. „Všichni jsme hluboce znepokojeni ruskou invazí na Ukrajině. Udělal jsem další kroky k tomu, aby se Finsko přiblížilo k členství v NATO. Naše země hluboce oceňuje veškerou potřebnou podporu ze strany USA,“ napsal na Twitter.

Domů
Sdílet
Diskuse