Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. května 2022 20:03
Čas čtení 1:24
Vojtěch Vanda

FOTO: Oba konce Karlova mostu protne laserový paprsek. Signal Festival chce speciální instalací poděkovat vědcům

FOTO: Oba konce Karlova mostu protne laserový paprsek. Signal Festival chce speciální instalací poděkovat vědcům
Zdroj: Dušan Vondra/se svolením
ZAJÍMAVOSTI PRAHA
Uložit Uložené

Signal Festival a laseroví vědci ELI Beamlines oslaví Mezinárodní den světla. Laserové paprsky protnou oba konce Karlova mostu.

Praha oslaví Mezinárodní den světla netradičně. Signal Festival společně s laserovými vědci z ELI Beamlines totiž protne laserovým paprskem oba konce Karlova mostu. Organizátoři takto chtějí poděkovat především vědě, která neustále zlepšuje život na naší planetě. Kromě toho se ale rozsvítí i barvy ukrajinské vlajky. Akce je uspořádána na 13. a 14. května vždy od 20:00 do 24:00 hodin.

Doporučeno
FOTO: Vesmír v celé své kráse. Podívej se na snímky, které pořídila NASA FOTO: Vesmír v celé své kráse. Podívej se na snímky, které pořídila NASA 13. května 2022 19:00

Symbolika v této akci je jasná. Právě zde totiž Signal Festival rozsvítil v roce 2013 jednu ze svých prvních instalací. Organizátoři touto akcí chtějí poděkovat zejména vědcům, kteří se snaží o to, aby se nám na planetě žilo lépe. Laserové paprsky, jež propojí Staré Město a Malou Stranu, zároveň připomenou 62 let, které uplynuly od 16. května 1960, kdy americký fyzik a inženýr Theodore Maiman úspěšně spustil vůbec první laser na světě. 

laserlaserlaserlaser
Zobrazit galerii
(7)

„Signal Festival a ELI Beamlines chtějí světelným paprskem symbolicky upozornit na klíčový význam vědy pro celou společnost. Možnosti vědy a technického pokroku nás zajímaly vždy, od samého začátku. Festival letos navíc oslaví 10 let. Laserový paprsek, který spojí obě věže Karlova mostu, tak připomene naše začátky v samotném centru města. Oslavou Mezinárodního dne světla zároveň započneme celoroční oslavu našeho výročí,“ uvedl ředitel Signal Festivalu Martin Pošta.

Pošta tak nepřímo spojuje tuto akci se Signal Festivalem, který se letos uskuteční ve dnech mezi 13. a 16. říjnem. Květnová akce je uspořádána na Karlově mostě také z toho důvodu, že ve své době byl vrcholem technologického pokroku. I proto zde najdou uplatnění lasery z ELI Beamlines, kteří provozují jedny z nejintenzivnějších laserových systémů na světě.

„Symbol ‚dvojky‘, dvou paprsků navzájem se protínajících, je pro nás více než příznačný.

Loni touto dobou vzniklo evropské laserové konsorcium ELI ERIC, které zastřešuje dva pilíře panevropské výzkumné infrastruktury ELI (Extreme Light Infrastructure),“ vysvětlil vedoucí centra ELI Beamlines Roman Hvězda.

Doporučeno
Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli 23. dubna 2024 14:00

„Dva vysoce intenzivní lasery, jaké jsou provozovány v ELI Beamlines, jsou potřebné k prolomení vakua a vzniku hmoty z ničeho. Jedná se o jeden z vlajkových experimentů, který v ELI Beamlines připravujeme,“ dodal.

Tak se nezapomeň od 13. do 16. května večer stavit na lasery. Signal Festival se poté v centru Prahy, jak už bylo řečeno, uskuteční přesně za pět měsíců.

Domů
Sdílet
Diskuse