Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. května 2022 19:52
Čas čtení 0:41
Tereza Patočková

Turecký prezident Erdogan je proti vstupu Finska a Švédska do NATO. Podporujete teroristy, vzkázal turecký ministr zahraničí

Turecký prezident Erdogan je proti vstupu Finska a Švédska do NATO. Podporujete teroristy, vzkázal turecký ministr zahraničí
Zdroj: TASR/AP
NEWS FINSKO NATO ŠVÉDSKO
Uložit Uložené

Švédské ministerstvo zahraničí v pondělí oznámilo, že vysocí představitelé z Helsinek a Stockholmu brzy odcestují do Turecka, aby námitky Ankary projednali.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondělí uvedl, že neschválí členství Švédska a Finska v NATO. Švédské ministerstvo zahraničí v pondělí oznámilo, že vysocí představitelé z Helsinek a Stockholmu brzy odcestují do Turecka, aby námitky Ankary projednali. Uvedl to server Alarabiya News.

Erdogan ve své odpovědi řekl, že se diplomaté nemusí obtěžovat přijet do Turecka, aby se pokusili změnit názor Ankary na jejich vstup do NATO. 

„Za prvé bychom během tohoto procesu neřekli ‚ano‘ těm, kteří uvalili sankce na Turecko, aby se připojilo k NATO, bezpečnostní organizaci,“ řekl Erdogan.

Obě severské země oficiálně potvrdily, že budou o členství v NATO usilovat. Jejich motivací je ukončení desítek let vojenské neangažovanosti v historickém konfliktu vedeném ruskou invazí na Ukrajinu.

Turecko minulý týden prohlásilo, že má námitky proti vstupu těchto dvou zemí do NATO, a navíc je obě obvinilo z podpory kurdské milice, kterou Ankara považuje za teroristickou organizaci.

„Země podporující terorismus by neměly být spojenci NATO,“ uvedl turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu. Dodal, že Turecko požadovalo, aby Finsko i Švédsko „přestaly podporovat teroristické skupiny“.

Domů
Sdílet
Diskuse