Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. května 2022 11:26
Čas čtení 0:42
Tereza Patočková

Páteční silné bouře byly podle meteorologů jev zvaný derecho

Páteční silné bouře byly podle meteorologů jev zvaný derecho
Zdroj: Unsplash/Josep Castells/volně k užití
NEWS EXTRÉMY POČASÍ
Uložit Uložené

Kvalifikace bouřky se může ještě změnit v případě, že budou nalezeny důkazy o tom, že nárazy větru byly silnější.

Bouřky s přívalovým deštěm, silným nárazovým větrem a krupobitím, které se přes část Česka během pátečního večera přehnaly, vyhodnotil Český hydrometeorologický ústav jako přinejmenším slabé derecho. 

„Jelikož jde o větrnou událost spojenou s jedním rychle postupujícím bouřkovým systémem, kdy ucelený pás nárazů větru alespoň 25 m/s nebo škod větrem s přehledem dosáhl délky přes 400 km (u změřených nárazů 545 km a u škod větrem 630 km), můžeme hovořit o jevu zvaném derecho (čti derečo),“ uvedl Český hydrometeorologický ústav na Facebooku. 

Doporučeno
Předpověď počasí: Česko čeká ochlazení a déšť, objevit se mohou i bouřky Předpověď počasí: Česko čeká ochlazení a déšť, objevit se mohou i bouřky 22. května 2022 13:40

Ústav uvedl, že z prozatímních dat zatím lze potvrdit, že šlo přinejmenším o jev zvaný slabé derecho. Pokud se meteorologům podaří vedle plzeňského nárazu větru nalézt škody, jež by ukazovaly na nárazy větru větší než 33 m/s i v jiných regionech, mohla by se potom klasifikace přehodnotit například na středně silné derecho. 

Bouřky způsobily škodu především na západě Česka. Hasičský záchranný sbor ČR uvedl, že od páteční 19. hodiny do sobotní 7. hodiny ranní se v souvislosti s bouřkami řešilo na 1 100 technických pomocí. V Praze kvůli bouřce hasiči zasahovali celkem u 75 událostí. 

Domů
Sdílet
Diskuse