Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. května 2022 12:16
Čas čtení 0:50
Tereza Patočková

Česko pro uprchlíky nakoupí ubytovací kontejnery. Až příchod lidí poleví, budou možná zaslány na Ukrajinu

Česko pro uprchlíky nakoupí ubytovací kontejnery. Až příchod lidí poleví, budou možná zaslány na Ukrajinu
Zdroj: Getty Images/Camille Delbos/Art In All of Us/Corbis
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Vláda zadala nákup ubytovacích kontejnerů, které se využívají například na stavbách. Je to pro případ, že dojdou kapacity a jiné možnosti ubytování pro válečné uprchlíky z Ukrajiny.

Správa státních hmotných rezerv dostala od vlády nařízeno pořídit ubytovací kontejnery.

Dle mediálního poradce ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) Jakuba Veinlicha je to pro případ, že by bylo potřeba ubytovat uprchlíky v provizorních přístřešcích v situaci, kdy bude nedostatek jiných ubytovacích kapacit. Uvedl to server Seznam Zprávy.

Správa má na nákup vyhraněno až 200 milionů korun a celkem plánuje pořídit 17 kompletů, které by pojmuly přes 2 500 lidí. Dodavatele vybere formou soutěže.

V současné chvíli čeká Správa státních hmotných rezerv na pokyny od hasičů ohledně toho, jak by měly být objekty z kontejnerů koncipované. „Čekáme na specifikace, jak to má vypadat. Kde má být společenská místnost, kde kuchyňka, pak sprchy samozřejmě, pak nějaké ubytovací kontejnery. Potřebujeme nějaké nákresy, podle kterých to můžeme soutěžit,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí SSHR Jakub Linka.


Podle mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Pavly Jakoubkové hasiči na koncepci stále pracují. „Vycházíme z modelů, které se běžně používají jako zařízení stavenišť,“ reagovala na dotaz Seznam Zpráv.

Doporučeno
Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet 17. července 2023 6:00

Podle Jakuba Veinlicha Česko zvažuje, že ve chvíli, kdy nápor válečných uprchlíků poleví, budou kontejnery zaslány na Ukrajinu. „Je eventualita, že by se potom převážely na Ukrajinu i s ohledem na to, že se tam musí vybudovat celá infrastruktura včetně bytů, takže by tam mohly sloužit dál jako dočasné přístřeší,“ uvedl.

Domů
Sdílet
Diskuse