Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. května 2022 15:53
Čas čtení 1:00
Tereza Patočková

Na Ukrajině padl první verdikt v souvislosti s válečnými zločiny ruské armády. Voják Vadim Šišimarin byl odsouzen na doživotí

Na Ukrajině padl první verdikt v souvislosti s válečnými zločiny ruské armády. Voják Vadim Šišimarin byl odsouzen na doživotí
Zdroj: ČTK/AP/Natacha Pisarenko
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Soudce uvedl, že ačkoli Šišimarin spolupracoval při vyšetřování a projevil lítost, soud nemohl přijmout jeho tvrzení, že Šelipova během střelby nechtěl zabít.

Soud v Kyjevě odsoudil ruského vojáka na doživotí za zabití ukrajinského civilisty. Jde o první verdikt v procesu souvisejícím s válečnými zločiny spáchanými ruskou armádou během válečné invaze na Ukrajině. Uvedl to server The Guardian.

Odsouzený je 21letý seržant Vadim Šišimarin. Šišimarin byl shledán vinným ze zabití 62letého Oleksandra Šelipova v oblasti Sumy během prvních dnů války. Soud byl mediálně velmi sledovaný a verdikt padl v pondělí v přeplněné soudní síni s desítkami ukrajinských i zahraničních médií a televizí.

Soudce uvedl, že ačkoli Šišimarin spolupracoval při vyšetřování a projevil lítost, soud nemohl přijmout jeho tvrzení, že Šelipova během střelby nechtěl zabít.

Případ Šišimarina je první, avšak ukrajinská generální prokurátorka Iryna Venediktova uvedla, že se připravuje více než 40 dalších případů souvisejících s válečnými zločiny, které by se mohly brzy dostat před soud. Ukrajinské úřady zároveň uvedly, že v celé zemi zaregistrovaly více než 10 000 válečných zločinů.

Doporučeno
Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet 17. července 2023 6:00

Právní experti uvádí, že soudit případy v takové rychlosti, zatímco válka stále probíhá, je velmi neobvyklé a může to porušovat některé z prvků ženevských konvencí. Ukrajina si však určila rychlou spravedlnost za svou prioritu a částečně ji používá jako varování ruským vojákům, kteří zemi stále okupují. 

Prokurátoři uvedli, že Šišimarin byl v autě s dalšími ruskými vojáky, z nichž jeden mu nařídil zastřelit Šelipova, protože byl svědkem toho, že ruská armáda střílela na auto, které poté ukradla. Šišimarin se k činu přiznal, ale jeho právník tvrdil, že jeho klient postupoval podle rozkazu a neměl v úmyslu zabíjet. Na podání odvolání má nyní Šišimarin 30 dní.

Domů
Sdílet
Diskuse