Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. května 2022 8:41
Čas čtení 1:25
Ilona Hobzová

Pacient z Prahy o průběhu opičích neštovic pro ČT: „Mám jen pár pupínků, je to jako akné“

Pacient z Prahy o průběhu opičích neštovic pro ČT: „Mám jen pár pupínků, je to jako akné“
Zdroj: Getty Images/Smith Collection/Gado
NEWS OPIČÍ NEŠTOVICE ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Česko má aktuálně pět případů opičích neštovic.

Česká televize získala vyjádření zhruba třicetiletého muže, který se nakazil opičími neštovicemi. Potíže u něj a jeho partnera prý nastaly asi týden po návratu z hudebního festivalu v Belgii.

Doporučeno
Opičí neštovice: Kde se vzaly, jaké nebezpečí představují a jaká je jejich léčba Opičí neštovice: Kde se vzaly, jaké nebezpečí představují a jaká je jejich léčba 24. května 2022 17:00

Pacient: Vývoj je mírný, nevypadáme jako na ilustračních fotkách

„Vývoj je vlastně velmi mírný. Teploty a únava odezněly a až na několik malých pupínků (tři až čtyři) po těle se cítím prakticky zdravý,“ napsal ČT pacient, který leží v nemocnici čtvrtý den. Uvedl, že on ani jeho partner nevypadají jako na ilustračních fotkách, které jsou všude vidět. „Jedná se řádově o jednotky menších puchýřků. Přirovnal bych to k akné,“ popsal.

Opičí neštovice: Kde se vzaly, jaké nebezpečí představují a jaké jsou jejich příznaky a léčba. To vše vysvětlujeme v našem článku

Popřel, že by s prvním případem bylo v karanténě několik desítek lidí, jak bylo mylně uvedeno v některých médiích. „Z informací, které máme, tak byli do karantény posláni jen lidé, se kterými jsme bydleli v Belgii,“ uvedl nakažený a dodal, že tito lidé jsou v naprostém pořádku a v pondělí jim končí třítýdenní karanténa. „Z informací, které máme, je potřeba pro přenos těsný kontakt, což potvrzuje i to, že se v našem okolí neobjevují žádné další případy. Další tři (zatím potvrzené) případy nepocházejí z našeho okolí,“ řekl. 

Doporučeno
Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu 23. dubna 2024 9:12

V Česku je aktuálně pět nakažených lidí, ve všech případech se podle hygieniků jedná o mírnější variantu viru spadajícího do Západoafrické skupiny, v souvislosti s níž se mluví o smrtnosti 1 %.

„V krátké době se nám podařilo objednat specifické reagencie nezbytné pro diferenciální PCR diagnostiku, vstříc nám vyšel český výrobce těchto specifických reagencií, takzvaných oligonukleotidů. Touto metodou jsme tedy ve 4 případech ověřili, že virus spadá do skupiny Orthopoxviridae a současně určili, že se jedná o Monkeypoxvirus West African clade. Můžeme proto konstatovat, že ve všech dosud vyšetřovaných případech se jedná o takzvanou Západoafrickou variantu opičích neštovic, která je svým průběhem pro pacienta mírnější,“ potvrdila vedoucí NRL pro chřipku a nechřipková virová onemocnění Helena Jiřincová.

Mohlo by tě zajímat:
10 nejlepších filmů Dwayna Johnsona
– V naší filmové databázi najdeš spoustu tipů na rúzne dobrodružné a jiné filmy z celého světa. Objevuj, hodnoť, recenzuj své oblíbené filmy.
10 nejlepších filmů Toma Cruise

Domů
Sdílet
Diskuse