Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. května 2022 v 9:42
Čas čtení 1:16
Adéla Ježková

Čína je zděšená učebnicí matematiky. Na vině jsou „ošklivé, sexuální a proamerické“ ilustrace

Čína je zděšená učebnicí matematiky. Na vině jsou „ošklivé, sexuální a proamerické“ ilustrace
Zdroj: America-China Watcher
NEWS ČÍNA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Na ilustracích jsou vidět například chlapci, kteří chytají dívky za sukně. Na dalších mají lidé pokřivené obličeje a jedno dítě má podle všeho potetovanou nohu.

Čínské ministerstvo školství nařídilo státnímu Nakladatelství lidového vzdělávání, aby opravilo školní učebnici matematiky, která se stala virální kvůli „tragicky ošklivému a nevhodnému“ zobrazování dětí. Informoval o tom server The Guardian

Obrázky dětí s malýma, svěšenýma, široce posazenýma očima a velkými čely považují někteří uživatelé na sociálních sítích za ošklivé, urážlivé a rasistické. Jiní jsou pobouřeni údajným sexuálním podtextem. Argumentují například tím, že na některých obrázcích jsou malí chlapci s vybouleninou v kalhotách, která vypadá jako obrys genitálií.

Na jedné ilustraci dětí hrajících hru má zase jeden chlapec ruce na dívčině hrudi, zatímco jiný tahá dívku za sukni a na další je odhaleno dívčí spodní prádlo, když skáče přes švihadlo. 

Podle CNN lidé na internetu obvinili ilustrace také z toho, že jsou „skrytě proamerické“, protože na nich několik dětí nosí oblečení se vzorem hvězd a pruhů a v barvách americké vlajky. Jeden z komentátorů v reakci na to označil ilustrace za zlo a varoval před znepokojivou budoucností, kdy je „ministerstvo školství infiltrováno Západem“. 

Doporučeno
Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie 2. května 2024 v 15:42

Kromě lidí, kteří si myslí, že design série učebnic je tak „ošklivý, že musel být takto nakreslen záměrně“, se najdou i ti, kteří se zlobí a naznačují, že Čína má tisíce talentovaných studentů umění, kteří by ilustrace zvládli mnohem lépe. Někteří rodiče se také obávají, že takto „nekvalitní“ design negativně ovlivní estetické vnímání žáků a žákyň.

Knihy se údajně používají na základních školách po celé zemi již téměř deset let. Mnozí tudíž vyjádřili zděšení a hněv nad tím, že se takové ilustrace nejen dostaly do učebnic vydávaných státním nakladatelstvím, ale že si jich celou dobu nikdo nevšiml.

Státní nakladatelství ve čtvrtek oznámilo, že učebnice stahuje a ilustrace přepracuje. Čínské ministerstvo školství nařídilo důkladnou kontrolu učebnic v celé zemi, aby se ujistilo, že učební materiály „dodržují správné politické směry a hodnoty, podporují vynikající čínskou kulturu a odpovídají estetickému vkusu veřejnosti“.

Domů
Sdílet
Diskuse