Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. května 2022 9:42
Čas čtení 1:16
Adéla Ježková

Čína je zděšená učebnicí matematiky. Na vině jsou „ošklivé, sexuální a proamerické“ ilustrace

Čína je zděšená učebnicí matematiky. Na vině jsou „ošklivé, sexuální a proamerické“ ilustrace
Zdroj: America-China Watcher
NEWS ČÍNA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Na ilustracích jsou vidět například chlapci, kteří chytají dívky za sukně. Na dalších mají lidé pokřivené obličeje a jedno dítě má podle všeho potetovanou nohu.

Čínské ministerstvo školství nařídilo státnímu Nakladatelství lidového vzdělávání, aby opravilo školní učebnici matematiky, která se stala virální kvůli „tragicky ošklivému a nevhodnému“ zobrazování dětí. Informoval o tom server The Guardian

Obrázky dětí s malýma, svěšenýma, široce posazenýma očima a velkými čely považují někteří uživatelé na sociálních sítích za ošklivé, urážlivé a rasistické. Jiní jsou pobouřeni údajným sexuálním podtextem. Argumentují například tím, že na některých obrázcích jsou malí chlapci s vybouleninou v kalhotách, která vypadá jako obrys genitálií.

Na jedné ilustraci dětí hrajících hru má zase jeden chlapec ruce na dívčině hrudi, zatímco jiný tahá dívku za sukni a na další je odhaleno dívčí spodní prádlo, když skáče přes švihadlo. 

Podle CNN lidé na internetu obvinili ilustrace také z toho, že jsou „skrytě proamerické“, protože na nich několik dětí nosí oblečení se vzorem hvězd a pruhů a v barvách americké vlajky. Jeden z komentátorů v reakci na to označil ilustrace za zlo a varoval před znepokojivou budoucností, kdy je „ministerstvo školství infiltrováno Západem“. 

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Kromě lidí, kteří si myslí, že design série učebnic je tak „ošklivý, že musel být takto nakreslen záměrně“, se najdou i ti, kteří se zlobí a naznačují, že Čína má tisíce talentovaných studentů umění, kteří by ilustrace zvládli mnohem lépe. Někteří rodiče se také obávají, že takto „nekvalitní“ design negativně ovlivní estetické vnímání žáků a žákyň.

Knihy se údajně používají na základních školách po celé zemi již téměř deset let. Mnozí tudíž vyjádřili zděšení a hněv nad tím, že se takové ilustrace nejen dostaly do učebnic vydávaných státním nakladatelstvím, ale že si jich celou dobu nikdo nevšiml.

Státní nakladatelství ve čtvrtek oznámilo, že učebnice stahuje a ilustrace přepracuje. Čínské ministerstvo školství nařídilo důkladnou kontrolu učebnic v celé zemi, aby se ujistilo, že učební materiály „dodržují správné politické směry a hodnoty, podporují vynikající čínskou kulturu a odpovídají estetickému vkusu veřejnosti“.

Domů
Sdílet
Diskuse