Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. června 2022 9:44
Čas čtení 1:11
Viktor Kniš TASR

Vladimir Putin: Chcete v Evropě obilí? Domluvte se s Lukašenkem

Vladimir Putin: Chcete v Evropě obilí? Domluvte se s Lukašenkem
Zdroj: TASR/AP
NEWS ALEXANDR LUKAŠENKO VÁLKA NA UKRAJINĚ VLADIMIR PUTIN ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Obilí by se podle Putina mohlo přepravovat i po řece Dunaj přes Rumunsko či Maďarsko.

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek řekl, že ukrajinské obilí by se mohlo vyvážet z Ukrajiny přes Bělorusko, pokud EU zruší sankce vůči Minsku. TASR o tom informuje podle zprávy agentur Reuters a AFP.


Putin v rozhovoru pro ruskou televizi řekl, že tvrzení o blokádě ukrajinských přístavů Ruskem jsou výmyslem zemí Západu, které se snaží zakrýt své vlastní politické chyby.


„Pokud chce někdo vyřešit problém s vyvážením ukrajinského obilí, nejjednodušším způsobem je vyvážet jej přes Bělorusko. Nikdo tomu nebrání,“ řekl Putin. Dodal, že v takovém případě je třeba zrušit sankce uvalené na Bělorusko.

Doporučeno
Joe Biden vyzval k zákazu útočných pušek v reakci na střelecké útoky v USA Joe Biden vyzval k zákazu útočných pušek v reakci na střelecké útoky v USA 4. června 2022 12:12

Šéf Kremlu řekl, že ukrajinské obilí lze vyvážet i přes ukrajinské přístavy v Mariupolu a Berďansku. Ty však v současnosti okupuje ruská armáda, připomíná AFP.


Putin také navrhl možnost vývozu z přístavu v Oděse, který kontroluje Kyjiv. Tento přístav však musí být odminován. Rusko by na oplátku umožnilo lodím bezpečný přechod, řekl ruský prezident.


Obilí by se podle Putina mohlo přepravovat i po řece Dunaj přes Rumunsko či Maďarsko.

lukašenko putin
Zdroj: TASR/AP

Putin tvrdí, že situace na světovém potravinovém trhu se bude zhoršovat kvůli britským a americkým sankcím na ruská hnojiva.


Běloruský prezident Alexandr Lukašenko v pátek prohlásil, že Bělorusko je připraveno umožnit tranzit ukrajinského obilí do německých, polských, pobaltských nebo ruských přístavů přes své území. Minsk však na oplátku požaduje, aby se z těchto přístavů mohly vyvážet běloruské produkty.

Ukrajina patří k největším producentům obilí na světě. Vývoz přes ukrajinské přístavy se však v důsledku ruské invaze zastavil. Kyjiv tvrdí, že v ukrajinských přístavech je v současnosti 22 milionů tun obilí.

V posledních měsících hlásila Ukrajina hned několik případů, kdy Rusové kradli z území obilí. Převáželi ho například do Sýrie. Podle jihoukrajinských zemědělců Rusové na krádeže často používají kamiony s krymskými poznávacími značkami, které bývají označeny písmenem „Z“.

Ruské jednotky podle svědectví místních kradou i kombajny, traktory a generátory.

Domů
Sdílet
Diskuse