Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
6. června 2022 8:58
Čas čtení 1:15
Vojtěch Vanda

Neznámí ozbrojenci zabili v nigerijském kostele tři desítky lidí, motiv útoku není znám

Neznámí ozbrojenci zabili v nigerijském kostele tři desítky lidí, motiv útoku není znám
Zdroj: Getty Images/Jeff Hutchens
NEWS NIGÉRIE
Uložit Uložené

Ozbrojenci na motorkách stříleli nahodile do davu v katolickém kostele sv. Františka ve městě Owo. Momentálně se hovoří o 28 obětech.

Neznámí ozbrojenci na motorkách zaútočili na nigerijský katolický kostel. Během jejich sobotního masakru v katolickém kostele sv. Františka ve městě Owo zastřelili minimálně 28 osob. Policie nicméně nedokáže potvrdit, že se jedná o konečné číslo obětí. Policii zatím také není znám motiv tohoto činu. Informuje CNN.

Doporučeno
KOMENTÁŘ: Regulace zbraní je v USA stále tabu, navzdory masakrům ve školách KOMENTÁŘ: Regulace zbraní je v USA stále tabu, navzdory masakrům ve školách 5. června 2022 7:00

Informace médiu zprostředkoval zákonodárce Adeyemi Olayemi zastupující volební obvod Owo ve vládě státu Ondo. Podle jeho slov neznámí útočníci stříleli nahodile. Zranění lidé byli převezeni do nemocnice, nicméně počet 28 mrtvých, kteří nájezdu podlehli, nemusí být podle autorit konečný. Celkový počet zemřelých policie nedokáže potvrdit. 

Na události reagoval i guvernér státu Ondo Arakunrin Akeredolu. „Jsem velmi zarmoucen nevyprovokovaným útokem a zabíjením nevinných lidí, kteří navštívili katolický kostel sv. Františka. Tento odporný a satanský útok je promyšleným útokem na mírumilovný lid království Owo, které si v průběhu let užívalo relativního míru,“ napsal na Twitter.

Guvernér sám dorazil na místo masakru. Slíbil, že se podobná událost již nestane, že útočníky chytí a postaví před spravedlnost. Zároveň ale pobídl místní, aby nechali řešení situace na státních složkách a nebrali spravedlnost do vlastních rukou.

Podobné útoky jsou vzácné

Jak uvádí CNN, podobné útoky na motorkách jsou v jihozápadní Nigérii vzácné. Obvykle takto útočí ozbrojenci na severu země. Zde totiž operuje Boko Haram, teroristická organizace hlásící se k odkazu Islámského státu, s níž se nejen vláda Nigérie, ale také Nigeru, Čadu nebo severního Kamerunu dostává do konfliktu již od roku 2002. 

Útok na kostel v Owo taktéž smutně navazuje na jen týden starou událost, během níž bylo během tlačenice v rámci církevní akce ve městě Port Harcourt na jihovýchodě země ušlapáno 31 lidí. 

Domů
Sdílet
Diskuse