Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. června 2022 15:42
Čas čtení 1:31
Vojtěch Vanda

Fanoušci pašující na fotbalové mistrovství světa v Kataru drogy mohou dostat až trest smrti

Fanoušci pašující na fotbalové mistrovství světa v Kataru drogy mohou dostat až trest smrti
Zdroj: Getty Images/Jeff J Mitchell
NEWS FOTBAL MS 2022 V KATARU
Uložit Uložené

Arabská země se s držením drog, které je pro spoustu nejen fotbalových fanoušků častou činností, nepáře. V nejhorším případě lze udělit i trest smrti.

Fotbaloví fanoušci, kteří chtějí mít u sebe za každou cenu nějaké nelegální substance, by se před odletem na mistrovství světa v Kataru měli mít na pozoru. Nejen oni, ale kteříkoliv návštěvníci arabského státu, u nichž se najdou drogy, musí čelit vysokým pokutám a trestům. V nejvážnějším případě může člověk dostat i trest smrti. Informuje Sport Bible.

Doporučeno
Čeští fotbalisté zvládli Švýcary. Po vydařeném výkonu je porazili 2:1 Čeští fotbalisté zvládli Švýcary. Po vydařeném výkonu je porazili 2:1 2. června 2022 22:53

Během Eura 2020 se v Londýně před Wembley odehrála nepěkná situace. Opilí a zdrogovaní angličtí a italští fanoušci způsobili na místě chaos. Spousta z nich se navíc chtěla dostat na zápas, přestože neměla lístek, což vyústilo v zásah policie a zatčení dvacítky z nich. Na nadcházejícím mistrovství světa v Kataru by však tato situace nastat nemohla.

Fanoušci by se totiž nedostali ani k prvnímu kroku, jelikož držení nelegálních substancí jako kokainu či jiných drog není možné. Pokud se něco takového najde, následují vysoké tresty. 

„Pro trestné činy související s drogami platí nulová tolerance. Tresty za užívání, obchodování, pašování a držení drog (i zbytkových množství) jsou přísné. Trest může zahrnovat dlouhé tresty odnětí svobody, vysoké pokuty a deportaci," uvádí britská vláda.

A má pravdu: trest za pašování drog je obvykle 20 let za mřížemi, přičemž viník musí uhradit pokutu mezi 100 tisíci až 300 tisíci katarských rijálů (633 tisíc až 1,9 milionu korun). Pokud se ale podobný prohřešek opakuje, může se stát, že Katar bude to poslední, co dotyčný uvidí. Následují totiž tresty v podobě doživotí či trestu smrti, jenž v zemi stále platí.

Britská vláda tak varuje před každým pokusem si něco propašovat, což se může stát hlavně v době fotbalového mistrovství světa, kam anglická reprezentace míří. Problém může nastat hned na letišti. „Letiště využívá nejmodernější bezpečnostní technologie, všechny tašky jsou skenovány,“ uvádí vláda.

Doporučeno
Vybrali jsme šest nejlépe oblečených fotbalistů letošního léta. Získá si tě David Alaba, Stefan Bajčetić nebo Virgil van Dijk? Vybrali jsme šest nejlépe oblečených fotbalistů letošního léta. Získá si tě David Alaba, Stefan Bajčetić nebo Virgil van Dijk? 11. září 2023 11:00

Opatrní musí být i uživatelé léků na „některé léky na předpis a volně prodejné léky. Ujistěte se, že u sebe máte oficiální lékařské doporučení s podrobnostmi o léku a předepsaném množství a dávkování,“ dodává.

Mistrovství světa

Fotbalové mistrovství světa v Kataru se bude netradičně konat v zimě v období od 21. listopadu 2022 do 18. prosince 2022. Na turnaji se objeví většina fotbalových velmocí z Evropy (Anglie, Německo, Španělsko, Belgie, Francie, ...), ale také Brazílie, Argentina nebo Uruguay. Na turnaji však budou chybět mistři Evropy z Itálie stejně jako čeští fotbalisté. Posledním týmem, který postoupil na turnaj, byl Wales, jenž pokořil Ukrajinu v baráži.

Domů
Sdílet
Diskuse