Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. června 2022 16:37
Čas čtení 0:56
Radim Šlechta

Cestu Lavrova do Srbska zkomplikovaly tři balkánské země. Rusko do svého vzdušného prostoru nepustily

Cestu Lavrova do Srbska zkomplikovaly tři balkánské země. Rusko do svého vzdušného prostoru nepustily
Zdroj: TASR/AP/Mevlüt Čavušoglu
NEWS RUSKO SERGEJ LAVROV VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Sergej Lavrov měl dnes navštívit hlavní město Srbska. Tři balkánské země ale odmítly pustit ruské státní letadlo do svého vzdušného prostoru.

Plánovaná návštěva Srbska ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem se ruší. Okolní země totiž ruskému státníkovi zakázaly přelet nad svým územím. V Bělehradu se měl Lavrov sejít s prezidentem Aleksandarem Vučićem i vedoucím Srbské pravoslavné církve. Informoval o tom The Guardian.

Dobré vztahy mezi Ruskem a Srbskem se podle Sergeje Lavrova rozvíjí. Proto se s prezidentem Vučićem chtěl setkat v srbské metropoli, aby projednali rychle se rozvíjející partnerství mezi oběma zeměmi a mezinárodní záležitosti. Černá Hora, Severní Makedonie a Bulharsko ale přelet ruskému státnímu letounu nad svým územím zakázaly. 

Podle srbského ministra zahraničí se jedná o politováníhodnou událost. Lavrova označil za přítele Srbska. Sdělil, že je rád, že Srbsko není součástí protiruské hysterie. Země, které se proti Ruské federaci vymezují, se budou za své názory brzy stydět. Srbský ministr zahraničí Nikola Selaković zároveň podle Lavrova dostal pozvánku do Ruska. Lavrov doufá, že nedojde k dalšímu případu, kdy „Brusel ztratí svou tvář“.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Rusko-srbské dobré vztahy minulý měsíc utvrdil prezident Vučić společně se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Představitelé obou zemí se dohodli, že Rusko bude Srbsku nadále dodávat plyn. Odříznuty byly ty země, které za něj odmítly platit v rublech.

Srbsko i přes velký tlak západních zemí protiruské postoje odmítá. Jedním z důvodů je i velké zastoupení prorusky smýšlejícího obyvatelstva. I přesto je podle Srbska válka na Ukrajině porušením mezinárodních práv. Prezident Vučić ale zmínil podobné porušení práv i ze strany Západu. Jako příklad uvedl bombardování Jugoslávie v roce 1999.

Domů
Sdílet
Diskuse