Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. června 2022 10:26
Čas čtení 0:59
Tereza Šnajdrová

Zastavme špinavé prachy: Klimatičtí aktivisté protestují před pojišťovnami po celém Česku

Zastavme špinavé prachy: Klimatičtí aktivisté protestují před pojišťovnami po celém Česku
Zdroj: se souhlasem Zastavme špinavé prachy
NEWS KLIMATICKÁ ZMĚNA ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Aktivisté usilují o rychlé a spravedlivé řešení klimatické krize. Po některých českých pojišťovnách chtějí, aby začaly omezovat pojišťování plynové a ropné infrastruktury.

Zastavme špinavé prachy. Tak se jmenuje různorodá koalice občanských organizací, které společnými silami usilují o rychlé a spravedlivé řešení klimatické krize. Tento týden, konkrétně od 6. do 10. června, pak aktivisté vyráží do ulic a protestují u pojišťoven po celém Česku. Po Kooperativě, České podnikatelské pojišťovně HQ a rakouské UNIQA požadují, aby společnosti omezily pojišťování plynové a ropné infrastruktury.

Doporučeno
Aktivistka Klára Bělíčková: Byla jsem dítě, které vyrostlo na stromě. S klimatickou krizí se budím i usínám Aktivistka Klára Bělíčková: Byla jsem dítě, které vyrostlo na stromě. S klimatickou krizí se budím i usínám 6. června 2022 13:00

Koalice uvádí, že banky do uhlí, ropy a plynu investovaly v posledních pěti letech 84 bilionů korun. „Banky a pojišťovny dávají peníze fosilním firmám provozujícím uhelné a plynové elektrárny, které ničí naše zdraví i klima na planetě. Finanční instituce jsou jednou z hlavních příčin klimatické krize,“ píše se na webu Zastavme špinavé prachy.

Aktivisté požadují, aby pojišťovací společnosti přestaly pojišťovat plynové a ropné infrastruktury. Ostatně k tomuto kroku se již uchýlila pojišťovna Generali nebo Allianz, ale stále se najdou takové, které klima nechrání. Mezi ty pak patří rakouské pojišťovny Vienna Insurance Group a UNIQA. 

Od 6. června do 10. června se pak po celém Česku konají Akční dny proti špinavému pojištění, v rámci kterých lidé nejen z koalice protestují před pojišťovnami. „Akční dny mají jednoznačný požadavek, aby i rakouské pojišťovny Vienna Insurance Group a UNIQA začaly skutečně chránit klima a skončily také s plynem a ropou,“ hlásají aktivisté. 

Domů
Sdílet
Diskuse