Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. června 2022 7:41
Čas čtení 0:52
Tereza Šnajdrová

Politico: Evropská komise doporučí udělit Ukrajině oficiální status kandidátské země EU

Politico: Evropská komise doporučí udělit Ukrajině oficiální status kandidátské země EU
Zdroj: Unsplash/ALEXANDRE LALLEMAND/volně k užití
NEWS EVROPSKÁ UNIE UKRAJINA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

S uznáním Ukrajiny jako kandidátské země musí souhlasit všech 27 států.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen přijela v sobotu do Kyjeva, kde s prezidentem Zelenským jednala o ukrajinské žádosti o vstup do Evropské unie. V pondělí pak server Politico zveřejnil informaci, že Evropská komise údajně doporučí udělit Ukrajině oficiální status kandidátské země EU. S uznáním Ukrajiny jako kandidátské země musí souhlasit všech 27 států.

Doporučeno
Do Prahy v září přijede ruská feministická punková kapela Pussy Riot Do Prahy v září přijede ruská feministická punková kapela Pussy Riot 13. června 2022 18:16

Ukrajina žádá o přijetí do Evropské unie už od února tohoto roku. Podle prezidenta Zelenského ukrajinští občané od roku 2013 pravidelně riskují své životy v boji za svobodu a demokracii a členství v EU by posílilo i jejich válečnou morálku, kterou v současné chvíli tolik potřebují. 

Představitelé Evropské komise jsou si toho prý vědomi a zároveň je podle nich potřeba ukázat ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi, že ztratil šanci podmanit si Ukrajinu. „Komise nezapomíná, že Ukrajina je jedinou zemí v Evropě, kde umírají lidé a kde se na ně střílí, a to proto, že byli na ulicích s vlajkami EU,“ uvedl jeden z vysoce postavených úředníků. „Teď jim nemůžeme říct, promiňte, kluci, mávali jste špatnými vlajkami.“

S uznáním Ukrajiny jako kandidátské země musí souhlasit všech 27 států, které se touto otázkou budou zaobírat příští týden na summitu v Bruselu. Ukrajina by tak již brzy mohla získat oficiální status kandidátské země Evropské unie. Ten se ostatně v současné chvíli snaží získat také Moldavsko a Gruzie. 

Domů
Sdílet
Diskuse