Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. června 2022 18:24
Čas čtení 0:46
Barbora Volfová

Jiří Drahoš by mohl nahradit Gazdíka ve funkci ministra školství, řekl Rakušan

Jiří Drahoš by mohl nahradit Gazdíka ve funkci ministra školství, řekl Rakušan
Zdroj: Jiří Drahoš/propagační materiál
NEWS PRAHA STAN ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Drahoš podle něj patří mezi širší spektrum kandidátů spolu s dalším možným kandidátem, senátorem Miroslavem Plevným.

Senátor a bývalý kandidát na prezidenta Jiří Drahoš by mohl vystřídat Petra Gazdíka (STAN) ve funkci ministra školství. V pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi zmínil tuto možnost ministr vnitra a šéf hnutí Starostů a nezávislých Vít Rakušan. Premiér Petr Fiala (ODS) se k výběru vhodného uchazeče zatím nevyjádřil.

Vít Rakušan.
Vít Rakušan. Zdroj: se souhlasem Víta Rakušana

„Máme ve STANu mnoho učitelů, a máme tak mnoho lidí, kteří se školství věnují a někteří i z politické pozice. Mezi ně patří Jiří Drahoš. Věřím, že zkraje přespříštího týdne představíme variantu, která by mohla fungovat,“ řekl Rakušan.

Doporučeno
Čestné řešení, máslo na hlavě a obvinění z napojení na mafii. Takto politici reagují na rezignaci ministra školství Gazdíka Čestné řešení, máslo na hlavě a obvinění z napojení na mafii. Takto politici reagují na rezignaci ministra školství Gazdíka 19. června 2022 12:44

Drahoš podle něj patří mezi výběr kandidátů spolu s dalším možným kandidátem, senátorem Miroslavem Plevným. „Jsou to lidé, kteří by to zvládli, ale nejsou jediní,“ podotkl. Miroslav Plevný mimo jiné působí na Katedře ekonomie a kvantitativních metod Fakulty ekonomické na Západočeské univerzitě v Plzni.

Petr Gazdík v neděli odpoledne odstoupil z funkce ministra školství. Zároveň také odchází z pozice místopředsedy hnutí Starostové a nezávislí kvůli vazbám na obviněného podnikatele Michala Redla v kauze korupce kolem bývalého náměstka Hlubučka (STAN). 

Schůzky s Redlem jsou podle Rakušana nevysvětlitelné a vrhají špatné světlo na vládu i STAN, i když končící ministr podle něj není obviněný, podezřelý ani zapojený do kauzy.

Domů
Sdílet
Diskuse