Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
23. června 2022 16:30
Čas čtení 6:17
Dominik Vetrák

Stvořila Upside Down právě Eleven a co všechno jsme se dozvěděli ze 4. série? Plus časová osa celého seriálu

FILMY A SERIÁLY STRANGER THINGS
Uložit Uložené

Vše, co potřebuješ vědět o světě Upside Down.

V minulém článku jsme ti mimo jiné vysvětlili i to, kdo nebo co je záporák Vecna ​​a jak to, že byl úplně prvním subjektem doktora Brennera ještě před Eleven. Dnes se podíváme na vznik světa Upside Down a kompletní časovou osu událostí v seriálu.

Pokud jsou pro tebe tyto typy článků nápomocné, podpoř nás a staň se členem klubu Refresher+, díky čemuž ti tajemství Stranger Things vysvětlíme i příště.

Doporučeno
10 nejlepších seriálů na Disney+, které nejsou od Marvelu a Star Wars 10 nejlepších seriálů na Disney+, které nejsou od Marvelu a Star Wars 21. června 2022 12:30

Co vlastně víme o světě Upside Down?

Upside Down se objevil již v první řadě Stranger Things. Jakási bytost z této paralelní dimenze do něj unesla mladého Willa Byerse. Stále přitom nevíme, jestli to byl Demogorgon, Vecna nebo zcela jiná příšera. Bytosti v Upside Down potřebovaly živé tvory, aby z nich vysávaly energii. Will byl docela chytrý už jako dítě, a tak se před příšerami úspěšně skrýval několik dní. 

Hopper a Joyce nakonec Willa zachránili, ale svět Upside Down i nadále zůstával hrozbou. Netvoři z něj na lidi z Hawkinsu útočili v každé další sérii. Jak ale Upside Down vznikl a čeho chtějí dosáhnout bytosti v této dimenzi?

Vecna Stranger Things
Zdroj: Netflix

Sedmá epizoda čtvrté série nám v tomto poněkud pomáhá. Zdá se, že úplně první portál mezi naším světem a světem Upside Down otevřela Eleven v roce 1979, kdy bojovala s 001/Henrym ještě předtím, než se stal Vecnou. Jak jsme ovšem mohli vidět, Upside Down tehdy vlastně ani nebyl Upside Down.

Toto pojmenování mu dali teenagerští hrdinové seriálu, protože dokonale reflektoval jejich skutečný svět, akorát byl děsivý a plný monster. Když 001/Henryho do této dimenze poslala Eleven, nebylo v ní v podstatě nic a 001/Henry v ní jen padal v prostoru. Proč a kdy se tedy tato dimenze zformovala, aby odrážela město Hawkins?

Stranger Things
Zdroj: Netflix

Pravděpodobně to bylo 6. listopadu 1983, kdy Eleven otevřela hlavní bránu do Upside Down a netvor Demogorgon se přes ni dostal do skutečného světa. V tu noc, kdy něco z dimenze Upside Down uneslo Willa Byerse, nastalo nejsilnější propojení obou světů, díky kterému mohl Upside Down zreplikovat město Hawkins a jeho okolí.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 116950 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Proč se v Upside Down zasekl čas v roce 1983.
  • Kdy vznikl první portál.
  • Zda vytvořila Upside Down právě Eleven.
  • Jak dlouho trvalo, než herci aplikovali Vecnův make-up a kostým.
  • Kompletní časovou osu událostí Stranger Things.
  • Jak natočili scénu s 9letou Eleven, když herečce bylo už více než 18 let.
Domů
Sdílet
Diskuse