Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. června 2022 10:48
Čas čtení 1:04
Ilona Hobzová

Alois Hadamczik k českým hráčům v ruské KHL: „Za válku na Ukrajině nemůžou, neberou přece pušku do ruky.“

Alois Hadamczik k českým hráčům v ruské KHL: „Za válku na Ukrajině nemůžou, neberou přece pušku do ruky.“
Zdroj: ČTK/Krumphanzl Michal
SPORT HOKEJ VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Alois Hadamczik poskytl exkluzivní rozhovor serveru Sport.cz.

Nový prezident Českého svazu ledního hokeje Alois Hadamczik v rozhovoru pro server Sport.cz vysvětlil, proč by českým hráčům, kteří hrají v ruské Kontinentální hokejové lize (KHL), nezakazoval účast v národní reprezentaci. „Potřebujeme každého dobrého hráče, a jestli jde dotyčný radši za penězi –⁠ a jde tam rád –⁠ je to jeho věc. Když bude mít patřičnou výkonnost, aby ho trenér reprezentace mohl nominovat, vůbec nic proti tomu nemám,“ vysvětlil Hadamczik svůj osobní postoj k problematice.

Hráči potřebují uživit rodinu

Evropa má podle Hadamczika silnější nástroje, jak s ruskou vládou bojovat. Hokejisté prý za válku na Ukrajině nemohou. „Už to, že Rusové nemůžou hrát na mistrovství světa, je sice morálně správně, na druhou stránku tím šampionát utrpěl,“ myslí si někdejší trenér, který národní tým dovedl ke třem medailím. S válkou na Ukrajině prý nesouhlasí, není ale podle něj důvodem, proč českým hráčům zakazovat hrát v Rusku.

Například českému útočníku Rudolfu Červenému, který se v nadcházející sezóně rozhodl hrát za Vladivostok, tak Hadamczik nic nevyčítá. „On ale nejde bojovat proti demokracii. On si přece nebere pušku a nejde střílet do Ukrajinců,“ namítl a dodal, že hráči nějak potřebují uživit rodinu. 

Vymezil se také proti návrhu Dominika Haška, který chtěl, aby český parlament schválil zákon zakazující pracovat našincům v Rusku. „Když v dané zemi nejste, nemáte tam rodinu, snadno se vám něco říká. Když ale vláda začne lidi zavírat nebo perzekuovat za vyjádření názoru, je to špatně. To je vyšší moc. Rusové jsou omezovaní, protože jsou tak celý život vychováváni,“ řekl.

Alois Hadamczik se stal šéfem Českého hokeje v červnu. Na konferenci získal 31 hlasů z 60, což mu zajistilo vítězství už v prvním kole.

Anketa:
Souhlasíš s názorem Aloise Hadamczika?
Ano.
Ne.
Ano.
65 %
Ne.
35 %
Domů
Sdílet
Diskuse