Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
25. června 2022 10:11
Čas čtení 1:10
Adéla Ježková

Český dokument 13 minut uspěl na festivalu v Cannes, projekt upozorňuje na nebezpečné chování řidičů

Český dokument 13 minut uspěl na festivalu v Cannes, projekt upozorňuje na nebezpečné chování řidičů
Zdroj: McCann Prague a Hero & Outlaw/propagační materiál
NEWS VÍT KLUSÁK ZPRÁVY Z DOMOVA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Dokument 13 minut režiséra Víta Klusáka si z Cannes odvezl stříbro.

Projekt 13 minut agentury McCann Prague ve spolupráci s Hero & Outlaw získal na mezinárodním reklamním festivalu Cannes Lions stříbrné ocenění v kategorii PR kampaní. Soška lva bývá podle serveru Forbes, který na čtvrteční událost upozornil, označována za reklamní obdobu Oscarů.

Doporučeno
Jeden muž si mohl zapínat webkameru 13leté dívky. Nahrával si ji pak při velmi intimních okamžicích, říká Vít Klusák (Rozhovor) Jeden muž si mohl zapínat webkameru 13leté dívky. Nahrával si ji pak při velmi intimních okamžicích, říká Vít Klusák (Rozhovor) 23. února 2020 10:02

Celovečerní dokument 13 minut režiséra Víta Klusáka pod záštitou BESIP je vyvrcholením kampaně Zpomal, dokud není skutečně pozdě. Na její tvorbě se rovněž podílela agentura Renegadz a Policie České republiky. Název dokumentu odkazuje na průměrný čas, který řidič ušetří při jízdě z Prahy do Brna, pokud povolenou rychlost překračuje o 20 kilometrů za hodinu.

„Jízdou v průměru o 20 km/h rychleji, než dovoluje zákon, ušetříte jen 13 minut. To je méně než 10 % celkového času. Stojí to za zmařené životy?“ ptají se tvůrci na webových stránkách dokumentu. Řidiči, jejichž příběhy dokument vypráví, jsou podle tvůrců „ctihodní občané, kteří se jen za volantem dopustili chyby“. Chyby, která měla fatální následky, jež si ponesou celý svůj život. Kampaň se zároveň stala první reklamou, kterou do vysílání zařadila streamovací služba HBO v Česku i zahraničí.

„Ocenění, které jsme za tuto kampaň získali, si velmi vážíme. Co pro nás má ale veliký význam, je reálný dopad kampaně na chování českých řidičů,“ řekl pro Forbes Jan Matoušek, jeden z producentů a výkonný ředitel České asociace pojišťoven, pro kterou kampaň Zpomal, dokud není skutečně pozdě vznikla. Podle něj za dobu trvání kampaně došlo k meziročnímu poklesu nehodovosti z důvodu nepřiměřené rychlosti o 9 procent.

Mezinárodní festival kreativity Cannes Lions je největší celosvětová událost reklamního a kreativního komunikačního průmyslu. V rámci pětidenního festivalu v Palais des Festivals et des Congrès ve francouzském Cannes se oceňuje 16 kategorií, včetně hlavní ceny Grand Prix, kdy se udělují Zlatí, Stříbrní a Bronzoví lvi. Každý rok festival navštíví přibližně 15 000 registrovaných delegátů z 90 zemí.

Domů
Sdílet
Diskuse