Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. června 2022 8:43
Čas čtení 1:54
Adéla Ježková

Policie podezřívá dva české dobrovolníky z rabování na Ukrajině

Policie podezřívá dva české dobrovolníky z rabování na Ukrajině
Zdroj: TASR/AP/Vadim Ghirda
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Vojáci měli podle právničky dobrovolnického praporu ukrajinské armády Karpatská Sič nalézt u dvou Čechů dohromady až půl kila stříbra a zlata.

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) prověřuje dva české dobrovolníky, kteří měli rabovat ve válečné zóně v okolí Kyjeva.

Vojáci měli podle právničky dobrovolnického praporu ukrajinské armády Karpatská Sič Oleny Rozvadovské nalézt u dvou Čechů například dámské šperky, dětské ozdoby a dohromady až půl kila stříbra a zlata. Oba muži byli součástí právě této jednotky, která od března do dubna bojovala proti ruské armádě v Kyjivské oblasti. Informoval o tom server iRozhlas s odkazem na několik důvěrných zdrojů.

Za trestný čin plenění ve válečné zóně, ze kterého je policie podezřívá, jim v případě prokázání hrozí osm až dvacet let vězení nebo i výjimečný trest. Mladíkům se nicméně podařilo dostat zpět do Česka, ukrajinská policie je údajně propustila bez obvinění. Česká policie se ale záležitostí nadále zabývá.

Doporučeno
Volodymyr Zelenskyj promluvil k divákům na festivalu Glastonbury. Tato válka nás nesmí zlomit, vzkázal davu Volodymyr Zelenskyj promluvil k divákům na festivalu Glastonbury. Tato válka nás nesmí zlomit, vzkázal davu 25. června 2022 9:01
ukrajina válka
Zdroj: TASR/AP

„Jednoho dne nám zavolali z kyjivské policie, že na nádraží zadrželi Daniela (jména byla změněna, pozn. red.), který u sebe měl jedenáct granátů a roznětek k nim. Velitel naší jednotky jel na policii, kde ho vyzvedl. Zaručil se za něj, protože šlo o našeho spolubojovníka. Převezli jsme ho na základnu. Tam se nám ale sám přiznal, že spolu s Filipem a dalšími Čechy si po osvobození Irpině přivlastnili nějaké cenné věci, které našli,“ uvedla Rozvadovská v rozhovoru pro iRozhlas. O rabování ze strany dobrovolníků podle ní vedení praporu dlouhou dobu nevědělo. Od jeho založení v roce 2014 se s podobným incidentem nesetkali.

O případu údajného rabování v okolí ukrajinské metropole poprvé informoval server Seznam Zprávy, podle kterého měl případ nahlásit přímo prapor. „Našli u mě nějaké věci, jako byla vojenská čepice, prostě skončila mezi těmi věcmi, které jsem si bral. A nějaké blbosti, co tam byly doházené, maličkosti, co ani nemají hodnotu. Nějaké špendlíčky třeba do vesty,“ uvedl Daniel na videu. Vojáci jej údajně několikrát zbili a drželi ve sklepě indické ambasády v Kyjevě.

Doporučeno
Josef Středula: Rozumím lidem a dlouhodobě je hájím, kostlivce ve skříni nemám (Rozhovor) Josef Středula: Rozumím lidem a dlouhodobě je hájím, kostlivce ve skříni nemám (Rozhovor) 24. června 2022 7:00

Plaketa se stříbrnými destičkami

„Dovedli mě do pokoje, srazili mě na kolena, vysypali mi bágl. Byly tam osobní věci, jako třeba vařič a podobně. Ale vytáhli pak plaketu se stříbrnými destičkami, kterou jsem tam měl, dýchací masku ze zničeného Antonova z Hostomelu a další věci... A ptali se mě, kde jsem to vzal,“ popsal na videu.

Braní věcí ale dle něj bylo běžné. „Když jsme měli podezření na ruský štáb – tak to všechno vytáhnete ven, abyste si to ‚pročísli‘. Bylo tam stříbro, nějaké papíry, citlivé informace, zbraně. Všechno jsme vzali na štáb, nafotilo se to a zaevidovalo,“ řekl s tím, že velitel praporu mu měl následně říct, že si stříbro může nechat.

Filip nicméně podle Rozvadovské údajně vinu odmítal i po zadržení. Uvedl, že se pouze „dovybavovali“ na základě rozkazu velitele. Podle něj šlo například o různé oblečení nebo obuv, protože v bojové zóně příliš nefungovalo zásobování.

Vojáci z praporu Karpatská Sič je nakonec údajně předali ukrajinské policii v Ševčenkovském obvodě s úplně jinými věcmi, než které u nich vojáci našli. Policisté se pak k dobrovolníkům už měli chovat korektně.

Domů
Sdílet
Diskuse