Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. června 2022 15:42
Čas čtení 1:14
Ilona Hobzová

Top Gun: Maverick je nejvýdělečnějším snímkem roku, překonal hranici miliardy dolarů

Top Gun: Maverick je nejvýdělečnějším snímkem roku, překonal hranici miliardy dolarů
Zdroj: Paramount Pictures
FILMY A SERIÁLY TOM CRUISE TOP GUN 2 ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Jedná se také o nejúspěšnějších snímek Toma Cruise.

Top Gun: Maverick dávají v kinech přesně měsíc a je jasné, že do historie kinematografie se tento snímek zapíše jako jedno z nejúspěšnějších pokračování všech dob. O víkendu se jeho tržby dostaly přes hranici jedné miliardy dolarů, a vystřídal tak Doctora Strange v mnohovesmíru šílenství na pozici nejvýdělečnějšího snímku letošního roku. 

Jeden úspěch za druhým

Jak zmiňuje server Variety, jde o teprve první film roku 2022, který miliardovou hranici překonal. Už zmiňovaný Doctor Strange, jenž měl premiéru na začátku května, se dostal na hodnotu tržeb v celkové výši 943 milionů dolarů. Po filmu Spider-Man: Bez domova, který měl premiéru v loňském roce, je Top Gun: Maverick navíc teprve druhým snímkem, jemuž se v postcovidové době něco takového povedlo. Vysoké částce také pomohl Memorial Day, který se ve Spojených státech slaví 30. května a připomíná si členy ozbrojených sil, jež zemřeli ve válce. 

Doporučeno
RECENZE: Top Gun: Maverick RECENZE: Top Gun: Maverick 25. května 2022 18:30

Podle Variety je miliardový milník působivější i díky faktu, že Top Gun: Maverick se neobjevil v kinech Ruska ani Číny, tedy zemí, které mají většinou na tržby značný podíl. Rusko o možnost promítání snímku přišlo kvůli válce na Ukrajině, v Číně dal zase od pokračování Top Gunu ruce pryč tamní investor, společnost Tencent Holdings, kvůli údajnému proamerickému vyznění. 

Top Gun: Maverick už během prvního týdne v kinech vydělal přes 100 milionů dolarů a stal se nejúspěšnějším filmem Toma Cruise. Téměř o dvojnásobek překonal Cruisův snímek Válka světů z roku 2005, který za první víkend v kině vydělal 64 milionů dolarů.

Vedle kasovního úspěchu se Top Gun: Maverick těší i úspěchu mezi kritiky a fanoušky. Na databázi IMDb má film hodnocení 8,7 z 10. Na Československé filmové databázi zatím utržil 91 % a drží se na dvanácté příčce v žebříčku nejlepších filmů. Na serveru Rotten Tomatoes, který shrnuje, jak si film v očích kritiků vede, dostal druhý Top Gun 96 %. Redakce REFRESHERu mu ve své recenzi dala 9,5 z 10.

Domů
Sdílet
Diskuse