Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. června 2022 10:02
Čas čtení 0:51
Tereza Šnajdrová

Facebook a Instagram blokují příspěvky nabízející ženám pilulky na umělé přerušení těhotenství

Facebook a Instagram blokují příspěvky nabízející ženám pilulky na umělé přerušení těhotenství
Zdroj: TASR/AP
NEWS FACEBOOK INSTAGRAM SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

V reakci na zrušení federálního práva na interrupci v USA začaly některé sociální sítě blokovat příspěvky nabízející ženám pilulky na umělé přerušení těhotenství.

V pátek 24. června jsme tě informovali o tom, že Nejvyšší soud v USA zrušil federální právo na interrupci. Rozsudek případu Roe vs. Wade přitom garantoval ženám toto právo od roku 1973. V reakci na verdikt soudu začali někteří lidé nabízet pilulky na umělé přerušení těhotenství na sociálních sítích. Ty však nabídky blokují, stejně jako některé uživatele, informují Newsweek a Vice.

Doporučeno
Nejvyšší soud USA zrušil federální právo na interrupci Nejvyšší soud USA zrušil federální právo na interrupci 24. června 2022 16:35

„V případě, že budete potřebovat pilulku na umělé přerušení těhotenství, ozvěte se. Pošlu ji každému z vás, stačí mi napsat zprávu,“ zněl jeden z příspěvků na Facebooku, který byl v den zrušení verdiktu Roe vs. Wade zablokován.

Zkušenost jednoho z uživatelů se rozhodli prověřit také redaktoři Vice. Jeden z nich na Facebooku zveřejnil příspěvek: „Pilulky k umělému přerušení těhotenství mohu poslat poštou.“ I ten byl pak během několika vteřin označen za porušení komunitních pravidel sociální sítě. 

Společnost Meta své počínání odůvodnila tím, že zakazuje obsah, který se snaží něco prodat, koupit, vyměnit, darovat.

Podobně je tomu také na Instagramu. „Napište mi, pokud si chcete objednat potratové pilulky. Můžete si je nechat zaslat i ke mně domů,“ napsala tam jedna z uživatelek. Stačilo pár okamžiků a sociální síť její příspěvek smazala. 

Domů
Sdílet
Diskuse