Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. července 2022 17:33
Čas čtení 1:16
Ilona Hobzová

Nizozemští policisté stříleli na protestující farmáře. Ti měli najíždět traktory do strážníků

Nizozemští policisté stříleli na protestující farmáře. Ti měli najíždět traktory do strážníků
Zdroj: ČTK/ABACA/Utrecht Robin/ABACA
NEWS NIZOZEMSKO ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Farmáři dlouhodobě protestují proti plánům vlády na snížení emisí dusíku.

Nizozemští policisté stříleli v úterý po tamních farmářích, kteří protestovali proti vládní ekologické politice a plánům na snížení dusíkových emisí. Policie se brání a uvedla, že zemědělci se do strážníků pokoušeli najet svými traktory. Podle orgánů z provincie Frísko nedošlo k žádnému zranění a celá situace se nyní vyšetřuje.

Farmáři proti vládě

Nizozemská vláda plánuje do roku 2030 snížit emise dusíku a čpavku, které produkují hospodářská zvířata. Podle serveru Politico chce kabinet v některých oblastech snížit emise až o sedmdesát procent. Zemědělci by tak museli používat méně hnojiv a snižovat stavy dobytka, což by pro některé z nich mohlo být likvidační. 

Farmáři se tak rozhodli pro aktivní protest proti těmto plánům a se svými traktory a další technikou zablokovali v úterý večer některé dálnice a jiné dopravní uzly nebo distribuční střediska. Během protestu v provincii Frísko v severní části země pak došlo ke střelbě ze strany tamní policie. 

Policie: Protestující se pokusili najet do strážníků

Fríská policie následně vydala prohlášení, ve kterém uvedla, že varovnou střelbou pouze reagovala na hrozivou situaci. Traktoristé se podle ní pokoušeli během protestu najet přímo na strážníky a jejich služební auta. „Došlo k vypálení výstřelů, které zasáhly traktor,“ uvedla policie na Twitteru. Doplnila, že nedošlo k žádnému zranění a bylo také zahájeno nezávislé vyšetřování celé situace. Zatčeni byli tři lidé.

Podobné protesty nejsou první, které nizozemští farmáři zorganizovali, některé se odehrály už v předchozích měsících letošního roku. Na eskalující situaci upozornila i poslankyně Caroline van der Plas. Podle té nyní situaci projedná parlament s premiérem a ministry. 

Domů
Sdílet
Diskuse