Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. července 2022 19:28
Čas čtení 1:03
Ilona Hobzová

Americká basketbalistka Griner přiznala u ruského soudu pašování drog, úmysl ale odmítla

Americká basketbalistka Griner přiznala u ruského soudu pašování drog, úmysl ale odmítla
Zdroj: TASR/AP Photo/Alexander Zemlianichenko
NEWS ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Za držení a pašování drog hrozí americké sportovkyni deset let vězení.

Americká basketbalistka Brittney Griner se ve čtvrtek u ruského soudu v Chimki přiznala, že do Ruska pašovala drogy, konkrétně konopný olej. Popřela ale, že by úmyslně porušovala ruské zákony. O soudu informoval web sportovní televizní stanice ESPN. 

Griner: Nechtěla jsem porušit žádný zákon 

„Chtěla bych se přiznat, vaše ctihodnosti. Ale nebyl v tom žádný úmysl. Nechtěla jsem porušit žádný zákon,“ citoval server slova sportovkyně, která u soudu vypovídala anglicky prostřednictvím tlumočníka. Griner byla zadržena letos v únoru. Po příletu na moskevské letiště u ní v zavazadle nalezli konopný olej do elektronické cigarety. Za držení a přepravu drog jí nyní hrozí až deset let vězení. Griner u soudu uvedla, že při balení spěchala. 

Přiznání basketbalistky podle ESPN celý proces nezkrátí. Další slyšení je naplánováno na 14. července a vše může trvat ještě týdny. Griner v červenci poslala emotivní dopis americkému prezidentu Joeu Bidenovi. Požádala ho, aby jí pomohl dostat se domů. Bílý dům podle serveru The Guardian ujistil Cherelle Griner, manželku zadržené sportovkyně, že udělá vše pro to, aby její ženu dostal zpět domů. Spojené státy označily věznění Griner jako protiprávní.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Rusko zatím žádné ústupky neprojevilo. Podle mluvčího ministerstva zahraničí Alexeje Zajceva jde o závažný trestný čin, potvrzený nezpochybnitelnými důkazy. 

Griner hraje od sezóny 2014/2015 za ruský Jekatěrinburg. Po skončení sezóny je během léta součástí amerického týmu Phoenix Mercury ve WNBA. S Phoenixem se jednou stala šampionkou. Mimo jiné je také dvojnásobnou olympijskou vítězkou.

Domů
Sdílet
Diskuse