Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. července 2022 10:48
Čas čtení 2:20
Vojtěch Vanda

Koronavirus sílí. Bylo zaznamenáno 1 549 nakažených, nejvíce nemocných je v Praze

Koronavirus sílí. Bylo zaznamenáno 1 549 nakažených, nejvíce nemocných je v Praze
Zdroj: TASR/Milan Kapusta
NEWS ČESKO KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Jak se zdá, koronavirus neříká poslední slovo. I v letních měsících sílí a v posledních dvou týdnech ve dnech, kdy se testuje, dokonce směle překračuje hranici 1 000 nakažených denně.

Během čtvrtka přibylo 1 549 nakažených virem koronaviru, informovalo ministerstvo zdravotnictví na oficiálních statistikách. Jedná se o největší nárůst za den od května. Přestože dřívější mutace koronaviru byly během léta méně aktivní, poslední verze omikronu se, jak se zdá, v horkém počasí šíří dobře. V posledních dvou týdnech, během testovacích dnů, překročily počty nakažených tisícovku.

Doporučeno
Očkování čtvrtou dávkou proti covidu začne nejspíše od poloviny srpna Očkování čtvrtou dávkou proti covidu začne nejspíše od poloviny srpna 5. července 2022 9:04

Pozitivně testovaných přibývá v posledních týdnech skokově. Zatímco na konci předminulého týdne, v pátek 24. června, evidovalo ministerstvo zdravotnictví 742 nakažených, v pondělí další týden to bylo 1 241. První prázdninový den bylo zaregistrováno 1 299 nakažených, toto pondělí jen o dva méně. Během svátečních dnů se testovalo jen málo, proto přišel poměrně velký skok ve čtvrtek, kdy se na nákazu přišlo u 1 549 osob.

Nejvíce zasaženou oblastí v Česku je hlavní město Praha a okolí. V Praze je evidována incidence 112,35 nakažených obyvatel na 100 tisíc, druhým nejzasaženějším okresem je Praha-východ s 93,68 a třetí Praha-západ s více než osmdesáti. Podobnou incidenci má i okres Mělník.

Přestože se nejedná o nijak závratná čísla, je pravdou, že počet nakažených se během dvou týdnů zdvojnásobil. O trendu informoval i bývalý vedoucí laboratorní skupiny při ministerstvu zdravotnictví Marián Hajdúch, který ve funkci setrval od jara do prosince 2020. 

„Ptáte se na novou vlnu infekce COVID. Doufal jsem, že by se mohla zastavit koncem školní docházky. Myslím, že už je pozdě,“ uvedl na Twitteru. „Neroste jen počet případů, ale i počet hospitalizací. Tolik hospitalizovaných nebylo v létě 2021, srovnatelně jen v létě 2020, kdy byla populace neimunní,“ dodal.

Hospitalizace rostou

Počty hospitalizací tento týden dosáhly nového maxima, když v pondělí leželo v nemocnicích s koronavirem 266 osob a 14 z nich bylo v těžkém stavu. Čtvrteční čísla vykazují 262 hospitalizovaných a 13 osob v těžkém stavu. Oproti čtvrtku před dvěma týdny se jedná prakticky o dvojnásobný nárůst. Tolik osob hospitalizovaných s koronavirem naposledy leželo v nemocnicích 13. května.

Doporučeno
REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard 26. března 2024 11:00

Nárůst ale naštěstí nepřešel ve statistice zemřelých. V posledních padesáti dnech zemřelo v jednom dni maximálně 5 osob – to bylo navíc naposledy v květnu. Poslední týdny jsou to v maximech tři lidé. Celkově nákaze podlehlo 40 330 lidí. 

Očkování

Ač ne tak palčivě, ministerstvo stále vybízí všechny, kteří tak ještě neučinili, ať se nechají očkovat. Náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti) navíc minulý týden v pátek na tiskové konferenci oznámil plány ministerstva zdravotnictví na případné zhoršení koronavirové situace na podzim. Rezort chce začít s očkováním čtvrtou dávkou. Vakcinace však povinná nebude.

„Primárně bude nabízena osobám starším 80 let, případně osobám starším 60 let, které mají doplňkové zdravotní problémy. Osoby starší 18 let jenom v případě, pokud mají oslabenou imunitu,“ uvedl náměstek.

„Nebude to v každém případě povinné. Je to ale rozhodně doporučeno. Nejen kvůli sobě, ale jako zodpovědnost vůči právě těmto osobám a svému okolí. To nám pomůže zvládnout ten podzim bez nutnosti zavádění jakýchkoliv opatření,“ dodal s tím, že se ministerstvo zdravotnictví spoléhá hlavně na vysokou proočkovanost. Údajně se jedná o nástroj, jenž má vykazovat nejvyšší účinnost obrany.

V Česku je momentálně 6 882 632 osob s ukončeným očkováním, které se rovná dvěma dávkám vakcíny. Celkem 4 241 944 osob se nechalo očkovat posilující, třetí dávkou.

Mohlo by tě zajímat:
10 nejlepších filmů Toma Cruise
Nové filmy - Recenze, aktuálni informace.
Co dělat v Praze? Tipy, seznam míst.
Domů
Sdílet
Diskuse