Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti BASE4WORK.
20. října 2022 16:00
Čas čtení 4:03
Sponzorovaný obsah

Home office vs. sdílené kanceláře: Shrnuli jsme výhody a nevýhody obou variant

Home office vs. sdílené kanceláře: Shrnuli jsme výhody a nevýhody obou variant
Zdroj: Unsplash/Good Faces
ZAJÍMAVOSTI COWORKING HOME OFFICE PRÁCE
Uložit Uložené

Vědecké studie odpovídají na otázku, jak pracovní prostředí ovlivňuje produktivitu a duševní zdraví.

Jak co nejefektivněji pracovat bez pravidelného docházení do kanceláře? Tato otázka trápí mnoho freelancerů i podnikatelů a zaměřily se na ni také vědecké výzkumy. Home office zní lákavě, ale časem může negativně působit na tvoje duševní zdraví. Do coworkingu neboli sdílené kanceláře zase budeš muset absolvovat delší cestu než do obýváku. Abychom ti pomohli tento problém rozlousknout, srovnali jsme plusy a minusy obou variant.

Home office

Na home office kromě podnikatelů a freelancerů pracuje také stále více zaměstnaných. Výhody tohoto režimu začínají oceňovat nejen pracovníci, ale také firmy. Odborné výzkumy totiž ukazují, že člověk pracující doma může být produktivnější než ten v kanceláři. Jedním z nich je dvouletá studie Nicholase Blooma. Profesor Stanfordovy univerzity zkoumal chování 500 zaměstnanců, z nichž část docházela do kanceláře a část pracovala na home office. Nejenže byli zaměstnanci pracující z domu o 13 % výkonnější, ale také v průběhu studie podali o polovinu méně výpovědí než ti v kancelářích. A co může home office přinést tobě?

home office
Zdroj: Unsplash/Ave Calvar

Výhody

  • Utratíš méně peněz, protože nemusíš platit nájem za prostory, dopravu ani obědy v restauraci. Zároveň ušetříš čas spojený s přesouváním se do kanceláře.
  • Vytvoříš si prostředí, jaké ti vyhovuje. Můžeš si pustit hudbu nebo pracovat v absolutním tichu, záleží jen na tobě.
  • Můžeš se plně soustředit na práci. Nevyrušují tě debaty ani telefonáty kolegů.
  • Máš absolutní pohodlí. Nikdo nevidí, jestli pracuješ z postele ve vytahaných teplákách.
  • Jsi flexibilní a pracuješ, kdy potřebuješ. Tedy samozřejmě za předpokladu, že tě neváže pracovní doba.

Nevýhody

  • Po určité době můžeš začít pociťovat frustraci z nedostatku sociálního kontaktu. S kolegy se vídáš jen přes obrazovku.
  • Nikdo tě přímo nekontroluje, což může svádět k prokrastinaci, která způsobí, že budeš všechno dohánět na poslední chvíli.
  • Chybí ti rituály (např. v podobě cesty domů), které oddělují pracovní prostor od domácího. Na home office je mnohem složitější přestat myslet na práci a relaxovat.
  • Snadno se ti stane, že přetáhneš pracovní dobu. Najednou zjistíš, že je dávno večer a ty stále zíráš do obrazovky.
  • Potřebuješ velkou dávku disciplíny, aby tě od počítače neodtrhávaly domácí práce nebo touha zjistit, co se děje u sousedů.
práca z domu home office
Zdroj: Unsplash/Thought Catalog

Sdílené kanceláře

Jak je vidět na srovnávání výhod a nevýhod, práce z domu má svá úskalí. Studie New Future of Work Report, kterou letos vydal Microsoft, ukázala, že se zaměstnanci na home office po delší době cítí sociálně izolovaní. Zároveň mohou mít pocit viny, že nepracují dostatečně, a snaží se ho kompenzovat nadměrným pracovním nasazením. Tento problém řeší právě sdílené kanceláře.

V průzkumu „Coworking Spaces: The Better Home Office? A Psychosocial and Health-Related Perspective on an Emerging Work Environment“ (Coworkingy: Lepší home office? Psychosociální a zdravotní pohled na vznikající pracovní prostředí) 92,2 % respondentů uvedlo, že ve sdílených pracovních prostorech cítí více sociální integrace. 85,9 % dotazovaných díky práci ve sdílené kanceláři dokáže lépe oddělit osobní život od práce, a 89,1 % z nich dokonce potvrdilo, že jsou tam více produktivní. Takže jestli si chceš zachovat work-life balance, bude pro tebe práce ve sdílené kanceláři ideální volbou.

coworking
Zdroj: Pixabay/Tumisu

V Praze jich najdeš hned několik, mezi nejmodernější patří flexibilní kanceláře BASE4WORK na Vinohradech, kde nabízí pronájem pracovního místa i celých místností. Pokud si chceš práci v BASE4WORK vyzkoušet, můžeš si zaplatit jednodenní vstup a podívat se, jak ti budou moderní prostory vyhovovat.

Při častějších návštěvách už se ti vyplatí uhradit měsíční poplatek za pracovní místo. Jestli nemáš problém sedět pokaždé jinde, bude ti stačit levnější varianta stolu ve společné zóně. Nebo si můžeš zarezervovat vlastní prostor, kde budeš mít k dispozici zásuvku a další potřebná zařízení. Pracovní dny v BASE4WORK ti oživí snídaně, koktejl párty a další zpestření, které v prostorech pro své klienty chystají.

chci pracovat v base4work
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Base4Work (@base4work)

Výhody

  • Odpadají ti náklady spojené s vlastnictvím kanceláře a nemusíš se starat o vlastní prostory.
  • V těch samých prostorech můžeš pracovat i organizovat schůzky s klienty.
  • Lidé pracující ve sdílených kancelářích tvoří komunitu. Snadno si tam najdeš nové kontakty.
  • Lépe oddělíš práci a volný čas. Pracující lidé kolem tebe tě navíc mohou motivovat.
  • Máš k dispozici vybavenou kuchyňku, kávu, zásuvku i připojení k internetu.

Nevýhody

  • Kromě poplatku za pracovní místo musíš počítat s náklady na dopravu, jídlo či parkování.
  • V případě, že si nezaplatíš soukromé místo, tě mohou ostatní návštěvníci rušit telefonováním a hovory.
  • Občasná zapovídání v kuchyňce tě mohou stát čas, který ti bude chybět.
  • Pokud si nepřiplatíš za uzavřenou kancelář, musíš si nosit vlastní počítač, případně další vybavení k práci, a na konci dne si to zase odnést domů.
  • Pravděpodobně tam nebudeš chodit v pyžamu, které nosíš na home office.
coworking, open space
Zdroj: Unsplash/Shridhar Gupta

Jakou možnost si vybrat?

Z provedených výzkumů vyplývá, že obě možnosti nabízí unikátní výhody. Nicholas Bloom došel ve zmiňovaném výzkumu k závěru, že nejlepší volbou je kombinace home office s docházením do kanceláří.

V průzkumu, který se zabýval vlivem práce v prostředí coworkingů na zdraví člověka, uvádí, že práce ve sdílené kanceláři může být k home office dokonce lepší alternativou. Respondenti potvrdili, že jsou ve společných prostorech produktivnější a lépe se koncentrují. Tvůrci zároveň vysvětlují, že ačkoliv se na první pohled vyšší produktivita může zdát protichůdná v souvislosti s ruchy ve společném prostoru, většina dotazovaných nemá doma vlastní kancelář, takže byla na home office rušena rodinnými příslušníky či jinými vlivy. Lidé tak neměli pocit, že je hluk nebo soukromí při práci ve sdílené kanceláři větším problémem než na home office.

Home office je pro tebe, pokud:

  • Jsi spíš introvertní povaha a nemusíš místa, kde je velká koncentrace lidí.
  • Potřebuješ na práci klid a nejlépe se soustředíš v tichu.
  • Máš v sobě přirozenou disciplínu.
  • Nepotřebuješ se často setkávat s klienty nebo kolegy na poradách.
  • Chceš ušetřit peníze.

Práce ve sdílené kanceláři je pro tebe, pokud:

  • Chceš být v centru dění a je ti lépe mezi lidmi.
  • Máš problém s disciplínou a potřebuješ motivaci, aby se ti dařilo být produktivní.
  • Sbíráš kontakty a chceš poznávat nové lidi.
  • Nevadí ti připlatit si za komfort při práci.
  • Je pro tebe důležitý work-life balance.

Volba způsobu, jakým budeš pracovat, je nakonec hlavně na tobě a tvých prioritách. Možná pro tebe bude ideální oba způsoby střídat. Když budeš například tři dny v týdnu na home office a ve zbývajících vyrazíš pracovat do BASE4WORK, ušetříš peníze a zároveň snáze oddělíš práci od volného času.

Domů
Sdílet
Diskuse